Éltető elem a kertünk alól

Veszprém - Nyáron nagy kincs a fúrt kút: akár tíz százalékkal kevesebbe kerül a víz, mintha a vezetékeset használnánk. Nem csak öntözésre való.

Nagy Terka

- Veszprém és környékén nem igazán alkalmas a talaj kútfúráshoz - tudtuk meg Tóth Jánostól, a veszprémi Hidrotechnika Kft. vezetőjétől. - A karsztvizes védett vízbázisok miatt és mert kemény a kőzet. A Balaton északi partján viszont számos portán fúrtak már kutat a veszprémi szakemberek: nagy rá az igény.


Forgács Tündééknél kerekes lesz a kerti fúrt kút, ha elkészül
(Fotó: Németh F. Bernadett)


- A fúrt kutat roppant egyszerű engedélyeztetni az önkormányzatnál, a tervezéssel, kivitelezéssel megbízott cég ezt el is végzi - mondta Tóth János. - Csak arra kell figyelni, hogy megfelelő szakembert válasszunk. 

A fúrt kút előnye, hogy egyszeri költséggel hosszú évekre megoldjuk a nyári hónapok akár több tízezer forintos vízigényét: a vízhasználat így a vezetékes víz tíz százalékába kerül a tulajdonosnak. 

A fúrt kútból évente 500 köbméter vizet engednek kinyerni, de a legtöbb csaláéd ezt a limitet ki sem tudja használni. A fúrt kút, ha jól van megépítve, egy életre szolgálja a családot. A veszprémi cég tízéves garanciát vállal munkájára.

- Elrontani a kivitelezést rossz anyagokkal lehet - osztotta meg tapasztalatát lapunkkal Tóth János -, amit később nagyon nehéz helyrehozni, hiszen az ilyen munkáról általában számlát sem adnak. 

A fúrt kútból kinyert víz megyénkben nagyon jó minőségű, sokkal jobb a növények táplálására, mint a kezelt vezetékes. Nem csak öntözésre használható, hanem kerti zuhanynak vagy akár ivóvíznek is, de ez esetben az Állami Népegészségügyi és tisztiorvosi Szolgálat engedélye szükséges hozzá. 

A vizsgálat nem kerül sokba és érdemes megrendelni, jó, ha ismerjük a vizünk pontos összetételét. 

A fúrt kút a kert dísze is lehet: a felépítmény lehet régi tekerős, vagy kerekes. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!