Figyelem! Ismét támadnak a trükkös tolvajok - Segítsen a megelőzésben

Ajka - A rendőrkapitányság illetékességi területén ismét működésbe léptek a trükkös tolvajok. Ők leginkább az egyedül élő idősekre nézve veszélyesek.

Kiss Nikolett

Nagy József rendőr alezredestől, a bűnügyi osztály vezetőjétől megtudtuk, hogy mindig valami kitalált történettel keresik fel a tolvajok az időseket, hogy az áldozat bizalmába férkőzve bebocsátást nyerjenek a lakásba. Szóval tartják a házigazdát, elvonják a figyelmét, míg a másik táruk elemeli az értékeket. 

 - Nagyon gyakori, hogy valamilyen intézmény, közüzemi szolgáltató, víz vagy villamosművek tagjainak adják ki magukat. Sokszor hivatkoznak arra, hogy segélyt hoznak, csatornatisztítást vagy bádogos munkát vállalnak, esetleg a számla túlfizetését akarják visszafizetni. 

Ilyenkor általában tíz- és húszezer forintos címletű bankjegyet vesznek elő, kérve az áldozatot, hogy abból adjon vissza. A trükk a spórolt pénz tárolási helyének felfedezését szolgálja. 

Azt kérjük, hogy a lakásba ne engedjenek be idegeneket, idegen szakemberekkel ne végeztessenek munkát, bármilyen kecsegtető is az ajánlatuk. Ne hagyják, hogy a trükkös tolvajok kihasználják jóhiszeműségüket az áldozattá válás elkerülése érdekében - mondta az alezredes. 
 
A kapitányságon azt is megtudtuk, hogy a családon belüli erőszak, a nők és a gyermekek ellen elkövetett bántalmazások is figyelmet igényelnek. Ez a probléma hazánkban mintegy egymillió hölgyet és gyermeket érint - tudtuk meg Takácsné Pósa Anita hivatalvezetőtől.

- Ők azok az áldozatok, akik nap mint nap elszenvedik a különböző fokú szóbeli, fizikai, lelki, szexuális bántalmazásokat. Megszüntetése közös társadalmi érdek, amely széleskörű összefogást sürget társadalmunk minden rétegétől: az állampolgároktól, a civil szervezetektől, a hatóságoktól és a rendőrségtől, hiszen a családon belüli erőszak nem magánügy - mondta Takácsné Pósa Anita, az ajkai rendőrkapitányság hivatalvezetője tájékoztatójában. 

Továbbá azt kérte, hogy a lakosság segítsen a megelőzésben. Ha a bántalmazás tényét nem hallgatja el, arról jelzést ad a környezetében lévő közösségnek, egészségügyi és gyermekvédelmi intézményeknek, védőnőknek, gyermekorvosoknak. 

Ha segít tudatosítani az áldozatban, hogy a rendőrséghez bizalommal fordulhat; a bántalmazott hozzátartozójaként, rokonaként, ismerőseként támogató magatartást tanúsít és segíti őt a szükséges lépések megtételében, például hatóság megkeresése, feljelentés megtétele.
 
Akit bántalmaznak, forduljon bizalommal a segítőhelyekre. Ebben a közegben a szakemberek feladata az, hogy megfelelő légkört teremtsenek, amely átsegíti az elszenvedett bántalmazásokon és igyekszik olyan tanácsokat adni, lehetőségeket, terápiás módszereket keresni, amely megoldást hozhat a családon belül létrejövő konfliktusok megoldására. Ha a bántalmazások rendszeressé válnak, forduljanak a rendőrséghez!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!