Giccsparádé a Látványtárban

Tapolca-Diszel - Három tárlatot nyitottak meg egyszerre a minap az Első Magyar Látványtárban, a szépszámú közönség örömére.

Szijártó János

Időrendi sorrendben elsőként Pánczél Andrea galériatulajdonos, az ismert tévés személyiség nyitotta meg A rendszerváltás húsz éve című kiállítást, amelyre a Friss Galéria írt ki pályázatot az említett témában művészek számára. A bemutató huszonegy fiatal, tehetséges magyar képzőművész alkotásaiból állt össze. Elekes Károly festőművész kamarakiállítását és a Mindenemberboldogakarlenni című új, gyűjteményes tárlatot Závada Pál író nyitotta meg, Vörösváry Ákos házigazda köszöntője után.

A giccs mint önálló műfaj, mint fogalom ezúttal a Látványtárban kapott helyet. Elekes Károly festőművész a képeket át- és újraértelmező, kijavító, tuningoló műveiből láthat a közönség egy szeletet, valamint a giccs különböző megjelenési formáit bemutató, páratlan gyűjtőmunkát igénylő kiállítást. Závada Pál ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, az anyagból valóban kiviláglik az, hogy minden ember a boldogságra törekszik, s ennek számos megnyilvánulási formája látható most a Látványtárban.

Tény, hogy a koronként valóban más megítélés alá eső képek jó részével szinte mindenki találkozhatott már a szülők, nagyszülők házában, ilyenek a valószerűtlenül szabályos, sablonnal készült vagy éppen rosszul megfestett tájképek, a csúnya portrék, az angyalos festmények. De szobrok, használati tárgyak, sőt a szöveg is lehet giccs, amint azt a kiállítás is bemutatja.

Fotó: Szijártó János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!