Javítják a nagy székelykaput

Tapolca - Elszállították a Köztársaság téren lévő hatalmas székelykaput, javításra és állagmegóvásra.

Szijártó János

- Jobb megelőzni egy esetleges, későbbi balesetveszélyt még most, amíg kényelmesen, viszonylag kis költséggel megoldható ez a kérdés - válaszolta érdeklődésünkre Császár László polgármester. Mint megtudtuk, a javítást az indokolta, hogy a székelykapu talajközeli részein vélhetően gombás fertőzés támadta meg a fát, ami később komolyabb gondokat is okozhatott volna.

Egy tapolcai cég szállította el az erdélyi testvértelepüléstől, Zabolától 2004-ban kapott székelykaput és a tervek szerint ebben a hónapban be is fejezik az államegóvást, így az augusztus elején vissza is kerülhet a helyére.

A székelykapu felállítása évében egyébként Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű faépítménye volt a tapolcai, azonban mára több helyen készült hasonló méretű. Mindenesetre a közel hat méteres magasságával és tizenhárom méternyi szélességével még így is a legnagyobban közé tartozik. Sőt, a mostani javítás után a magassága még emelkedik, mivel a talajhoz való rögzítésén módosítanak a szakemberek a visszahelyezéskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!