Leváltották az embert - Nincs mindenhol sorállás a műszaki vizsgán

Veszprém - Új adminisztrációs rendszert vezettek be a járművek műszaki vizsgáztatása során, ennek, valamint a nyári szabadságolásoknak köszönhetően megnövekedett a várakozási idő a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgaállomásán.

Tremmer Tamás

Veszprémi olvasónk tette szóvá, hogy a gépjárműve műszaki vizsgája egy héten belül lejár, de csak három hét várakozást követően kapott vizsgaidőpontot a Nemzeti Közlekedési Hatóság veszprémi vizsgaállomásán. 

Közben július végén külföldre menne nyaralni. Mit tegyen?

Lapunk megtudta, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál új adminisztrációs rendszert helyeztek üzembe. 

Ennek érdekessége, hogy a műszaki adatokat ugyan a vizsgabiztos táplálja be a gépbe, de ezeket már nem a szakember, hanem a gép összesíti. 

Így a szoftver mondja ki a végső szót: a jármű megfelelt-e a műszaki vizsgán.

Az NKH 2007 májusától vezette be az integrált műszaki vizsgát. Ez az átállás zökkenőkkel járt, a várakozási idő két hónapra is megnőtt. Az akkori tapasztalatokból kiindulva a mostani átállási időszakban kevesebb járművet fogadnak. 

Ugyanakkor az NKH-nál is nyári szabadságon vannak a kollégák. Mindezek együttesen azt eredményezték, hogy a korábbi pár napos várakozási idő akár három hétre is megnőhet, ahogy ezt olvasónk is tapasztalta. Egyébként a helyzet napról napra javul, hiszen fokozatosan növelik a behívott autók darabszámát.

Az NKH-nak megyénkben egy saját (Veszprém), két bérelt és több, mint 30 szerződött vizsgaállomása van. Ez utóbbi helyeken a várakozási idő maximum kettő nap, így ha valaki időben megszorul, válassza a szerződött vizsgaállomást.

Jó hír az autósoknak, hogy jövőre megszűnik a külön környezetvédelmi vizsga. 2010. január elseje után a zöldkártyát az aktuális műszaki vizsgával egyidejűleg lehet megszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!