Megtelt a belváros

Veszprém - Megtelt a belváros. Az utcazene-fesztivál pénteki napján minden eddiginél nagyobb tömeg hömölygött a királynék városának utcáin és terein. Szubjektív beszámoló és a szombat esti menü.

Nagy Terka



Nem is csoda, hiszen egyrészt véget ért a munkahét, ami sokaknak végre újfent lehetőséget biztosított az önfeledet szórakozásra, másrészt pedig egyedülálló koncertekre rázhatta a tisztelt hallgatóság. Ahány színpad, annyi stílus és életérzés – legjobban talán ez jellemezte a pénteki estét, hiszen amíg a reggae és a ska hívei az Óváros téren gyülekeztek, s ropták a Zagastic, valamint KRSA és a Budapest Riddim Band buliján, addig a míves népzene kedvelői a szebb napokat is látott Séd mozi előtti parkban lazulhattak el a stílust popzenével mixelő Kerekes Band, illetve a cigányzenében utazó Parno Graszt koncertjén. 

Akinek pedig a komolyabb, elgondolkodtató darabok jelentik a felüdülést, az a Veszprémet a dzsessz világtérképére felrajzoló Rozsnyói Péter Trió produkcióján hűsölhetett egyet a Fortuna udvarban. Persze nem feledhetjük a külhonból érkezett profi utcazenészek produkcióját sem, akik minden nap más helyszínen bizonyítják, hogy itt a helyük Veszprémben. A chilei Nano Stern ugyanúgy elvarázsolta a hallgatóságot, mint az ausztrál Hannah Pearl vagy épp az olasz Tolga Trio.
A jubileumi fesztivál folytonosságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a korábbi években még a délutáni szakaszban, a szakmai- és a közönségdíjért bazseváló előadók, zenekarok 2009-ben már az esti műsorban kaptak helyet, tegyük hozzá nem is érdemtelenül. Az egy szál gitárral is nagyzenekari hangulatot teremtő Kónya Levente, avagy az Okleveles Uccakutya például kisebb veszprémi rajongótábort is magáének tudhat már, csakúgy, mint a világzenével mesteri módon operáló Club Era. 

Ami a zárónap, a szombat programját illeti, nem esünk túlzásba, ha minden eddiginél erősebbnek és izgalmasabbnak tituláljuk. Fontos azonban, hogy a fesztivál szervezői kérik, amíg a közeledő vihar át nem vonul Veszprém felett, a látogatók tartózkodjanak zárt, biztonságos helyen. A vihar elvonulásáig a fesztivál programjai fel lesznek függesztve – áll a fesztivál honlapjára feltöltött közleményben. 

De vissza a programhoz! A korábban már Veszprémben is bizonyított Babylon Circusból kiszabadult zseniális francia fúvosok, vagyis a Les Touffes Krétiennes az Óváros téren nyomja majd a boogie-t, őket pedig az egyedülálló, varázszene projekt névre keresztelt koncerttel készülő Quimby követi. 

A kettő között eredményhirdetést tartanak a színpadon, tehát kiderül ki nyeri a közönség, illetve a szakmai zsűri 500-500 ezer forintos fődíját. Közben a Séd mozinál a Palermo Boggie Gang próbálja táncra ösztökélni a hallgatóságot, a Rubber Puppet pedig Jamie Winchesterrel kiegészülve lép színpadra a Kossuth utcán. Ha valakinek ez nem lenne elég, akkor elmondjuk, hogy a Heaven Street Seven is szórakoztatja majd a nagyérdeműt akusztikus produkciójával, valamint a honi rockzenébe idén berobbanó, nem mellesleg Nagy Dávid révén veszprémi dobossal büszkélkedő Óriás is tolmácsolja dalait az érdeklődőknek. Az estet, s az egész utcazene-fesztivált az Egyesült Államokból importált kultbanda, a Firewater koncertje zárja hajnali egytől az Expresszóban.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!