Tájékoztató az elnöki tárgyalásról

Veszprém - Részletes tájékoztatást adott a köztársasági elnökkel folytatott május 22-ei tárgyalásáról Debreceznyi János polgármester, aki elmondta, hogy a másfél órás, minden részletre kiterjedő megbeszélés után sem közeledtek az álláspontok a felek között a Szentkirályszabadján megvalósítandó repülőtérrel kapcsolatban.

Halmos György

A polgármester szólt arról is, hogy a köztársasági elnök május 10-ei, a Balaton-felvidéken, valamint Szentkirályszabadján tett látogatása során kért személyes találkozásra lehetőséget, miután a városra és a személyére vonatkozó elmarasztaló nyilatkozatok jelentek meg. 

A Sándor-palotában folytatott eszmecsere során a polgármester elmondta, hogy meghatározott célra kapta a két önkormányzat a területet, ha a hibájukból meghiúsul a projekt, akkor kártérítési felelősséggel tartoznak. 

A két önkormányzatnak és a térségnek is az az érdeke, hogy a volt katonai repülőtér polgáriként hasznosuljon.

Péterné Rózsa Mária önkormányzati képviselő, az előkészítő munkacsoport tagja területfejlesztési és környezetvédelmi szempontokról tájékoztatta az elnököt. 

- Az önkormányzatok is érdekeltek abban, hogy környezetvédelmi szempontból minden feltétel teljesüljön, olyan fejlesztést hajtsanak végre, ami kiküszöböli az ilyen jellegű problémákat.

Szakmai kérdésekről tájékoztatta és próbálta meggyőzni Simon Jójárt Sándor, a veszprémi önkormányzat Sólyom Lászlót. 

- Világossá vált, hogy az elnök elsősorban környezetvédelmi aggályok és nem szakmai kérdések miatt kifogásolja. Megjegyezte, hogy furcsa volt a helyzet, mert a repülőtér hasznosításáról szóló kormányhatározatot ő adta át a Sólyom László titkárának. 

Véleménye szerint az óriásgépekkel való riogatás egy politikai, populista fogás egy évvel a választások előtt. 

- Eljárási rend közben nem illik befolyásolni sem szakmailag, sem politikailag, sem erkölcsileg, etikailag a megye legnagyobb beruházásának, egy stratégiai ingatlan sorsát - hangoztatta véleményét.

Debreczenyi János szólt arról is: jelezte a találkozó után, hogy véleménye szerint az elnöki hivatal által kiadott, egyébként szokásos közlemény nem fogja kielégíteni a sajtó érdeklődését. A város honlapján egyébként megtalálható az adásvételi szerződés.

A sajtótájékoztatón részt vett Katanics Sándor képviselő is, aki azután arról beszélt: örül, hogy a polgármester belátta, nem kerülheti el a nyilvánosság tájékoztatását. 

Sajnálja viszont, hogy próbálkozásai ellenére sem a májusi, sem a júniusi közgyűlésen nem számolt be erről. 

- Úgy gondolom, a köztársasági elnök úgy tartotta a szentkirályszabadjai sajtótájékoztatót, hogy nem volt tisztában a kormányhatározattal.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!