Dráma! Rettegve hallgatják az időjárásjelentést - Összedőlhet a vályogház - Fotóval!

Városlőd - Rettegve hallgatják az időjárásjelentést Horváthék a Pille utcában. Százhatvan éves vályogházukat ugyanis egy nagyobb vihar bármikor romba döntheti. A július 18-i jégverés újabb károkat okozott az épületben.

Tisler Anna

A négytagú család 15 éve vásárolta meg a már akkor is rossz állapotú épületet. Kényszerhelyzetben voltak, lapos pénztárcával kellett otthont keresniük maguknak és két kisgyermeküknek. 

Mint Horváth Tiborné elpanaszolta, az otthonszerzés csak hitelből sikerült, amelyet a mai napig fizetnek. A lakásra is mindig kell költeniük, vagyis kellene, ugyanis az egy főre jutó jövedelmük 27 ezer forint, a megélhetésre is csak szűkösen elég. 

A házaspár munkanélküli, a férj jelenleg közmunkás, a feleség rendelkezésre állási támogatást kap. A nagyobbik gyermekük befejezte tanulmányait, állást keres, a másik még iskolás. 


Horváth Tiborné mutatja a felújításra szoruló otthonukat
(Fotó: Tisler Anna)


- Amit tudunk, megcsináljuk - mutatta az asszony. - Több helyen vakoltunk, rendszeresen meszelünk, hogy legalább tiszta legyen. A legutóbbi vihar egy hatalmas darabot levert a vakolatból. Meg is van repedve a fal, palával borítottuk, hogy legalább a szoba ne ázzon el teljesen.

Horváthék az önkormányzathoz fordultak segítségért, hogy vásárolhassanak építőanyagot, és elvégeztessék a legsürgetőbb munkákat. 

A hivatal elutasította kérelmüket. Csekényi István polgármestertől megtudtuk, a család még jóval a július 18-i vihar előtt, június 9-én kérelmezett átmeneti segélyt lakása felújítására. 

Ez a támogatási forma a törvény értelmében csak annak adható, aki a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, ezért el kellett utasítaniuk.

- Szóban felajánlottam Horváthéknak, hogy az önkormányzat egyik épületének bontásából származó téglát ingyenesen rendelkezésükre bocsátom a tűzfal megerősítéséhez, a lehetőséggel viszont nem kívántak élni - állította hozzánk küldött elektronikus levelében a polgármester, aki azt is leírta, a családot lakásfenntartási támogatással és gyermekvédelmi kedvezménnyel is segítik.

Kérdésünkre, hogy Horváthék korábban kaptak-e lakásfelújításra kamatmentes kölcsönt, és azt visszafizették-e, adatvédelmi és személyiségi okokból nem kaptunk választ. 

A polgármester elmondta, a segélyezéssel a jogalkotók célja nem az volt, hogy családok abból éljenek, hanem, hogy az átmenetileg nehéz helyzetbe kerülteket támogatja addig, amíg nem sikerül ismét munkába állniuk. Horváthék esetében is ez volna a megoldás, a munkabér ugyanis több, mint a segély összege.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!