Kedden viszik haza a II. világháborúban elhunyt amerikai katona holttestét

Zirc - Kedden, a budapesti Szabadság téren egyházi szertartással és katonai díszpompával vesznek végső búcsút az amerikai légierő törzsőrmesterétől, aki a II. világháború idején zuhant le repülőgépével Magyarországon - közölte Holló József, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatója.

Nagy Terka

A közlemény szerint az amerikai katona hazaszállítása mellett 26 szovjet katona temetéséről is gondoskodnak. A szovjet katonákat Zircen helyezik végső nyugalomra a Borzavári úti temetőben.
    
Holló József közleményében emlékeztetett: a Zircen közös sírban nyugvó 26 szovjet és egy amerikai katona exhumálásáról, és az amerikai katona holttestének hazaszállításáról az érintett államok memorandumot írtak alá.
    
Az amerikai törzsőrmester B-17G típusú, négymotoros nehézbombázó repülőgépét 1945. március 14-én Szőny légterében lőtték le. 

A gép ismeretlen helyen, valószínűleg Zirc térségében zuhant le, ahol a helyiek a hősi halált halt szovjet katonákkal együtt közös sírba temették az amerikai légierő törzsőrmesterének holttestét - olvasható a közleményben.

(Fotó: archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!