Vigyázat! Szerelmes bakok az utakon

Megyei körkép - A napokban megkezdődött az őzek párzási időszaka. Ilyenkor a legváratlanabb pillanatokban, a nap bármely szakában lehet arra számítani, hogy bakok futnak át a közutakon.

Tremmer Tamás

Az óvatos őzek a párzási időszakban  július vége, augusztus eleje  félreteszik félénkségüket, a fajfenntartási ösztönök erősebbek minden másnál. Ilyenkor az üzekedő bak a nap bármely szakában keresztül vághat az úttesten is, ahogy eszetlenül kergeti a sutát, nyilatkozta Baracskay Lajos, vadászkamarai titkár.


Baracskay Lajos a gida hangját utánzó sípokat mutatja: agancssíp, fasíp, buttoló. Becsapják a bakokat
(Fotó: Andrónyi András)

A közlekedők számára ez a két-három hét nem várt veszélyeket tartogat. A kaszálatlan, magas fűvel borított árokpartok pedig az észlelést is megnehezítik. Azt ugye nem kell ecsetelni, mit is jelent őzzel ütközni..... Nem árt tehát a fokozott óvatosság, méghozzá nemcsak a táblával jelzett területen!

A vadászok viszont különösen élvezik ezt az időszakot, hiszen olyan bakok is előkerülhetnek, amelyeket egyébként az év során látni sem lehet. Másrészt ekkor el lehet végezni a selejtezést. A megfelelő populáció érdekében kilőhetik a gyenge vagy a közepes képességű bakokat.

A vadász mindenféle turpisságokra képes, hogy puskavégre hozza a vadat. Azt tudják, hogy a gida, vagy a vágyakozó suta hangja az őrületbe kergeti a bakot. Sokan ezeknek a hangoknak az utánzásával próbálják kicsalogatni a bakot rejtekéből. 

Az ügyesebbek egy fűlevelet, mások saját maguk barkácsolta segédeszközöket szólaltatnak meg. A vadászboltokban pedig egész síparzenál található, amelyek sikerrel kecsegtetnek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!