Árgus szemű konkurencia

Veszprém - Ne várjuk meg míg ég a ház, hanem az iparjogvédelemmel kapcsolatos teendőket az újdonság piacra lépése előtt rendezzük.

Tremmer Tamás

Minden vállalkozás folyamatosan fejleszti termékeit, szolgáltatásait. Mindenki mindig azon gondolkodik, milyen új termékekkel tud megjelenni a piacon. Az újdonságok azonban nemcsak a fogyasztók, hanem a konkurencia figyelmét is felkeltik. 

A Veszprém megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében azért tartottak iparjogvédelmi fórumot, hogy az innovatív vállalkozókat alapszintű iparjogvédelmi ismeretekkel és gyakorlati tudnivalókkal ismertessék meg. Ehhez Fehérvári Anikót, a Magyar Szabadalmi Hivatal szabadalmi elbírálóját hívták segítségül.


Fehérvári Anikó, a Magyar Szabadalmi Hivatal szabadalmi elbírálója
(Fotó: Tremmer Tamás)

Miért kell megvédeni az új terméket? - kérdeztük a szakembertől. Ennek sok összetevője van, kaptuk a magyarázatot. A fejlesztés egyre költségesebb, magas a K+F-, a gyártási-, illetve a marketing költség. 

Ráadásul igen kockázatos a fejlesztés, hiszen a gyakorlat bizonyítja, az új termékek körülbelül 80 százaléka megbukik: például a termékfejlesztés költsége magasabb a vártnál; a piac nem úgy reagál, ahogy gondolták; a versenytársak a feltételezettnél keményebben vágnak vissza. Ezzel szemben a másolás költségei sokkal kisebbek, ezért is van oly sok próbálkozás az ötletek lemásolására.

Nyugaton, ha valaki kitalál egy új műszaki megoldást, formát, mielőtt piacra lépne vele, rendezi az ezzel kapcsolatos jogokat. Ez egy prevenciós tevékenység, elő kell venni a papírt - itt van a védettség (oltalom). Örömteli, hogy Magyarországon is egyre jobban előretör az iparjogvédelem. 

Szellemi tulajdon lehet a műszaki alkotás, vagy művészi alkotás. Előbbi iparjogvédelmi, utóbbi a szerzői jog védelme alatt áll. 

Fehérvári Anikó elmondta, az elme termékealkotása (vagyis a szellemi tulajdon) közül sok minden oltalmazható, így például a találmányok, a technikai alkotások, az irodalmi és művészeti alkotások, a megjelölések, nevek, logók, a design (formatervek).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!