Kiránduló hagyományőrzők

Ajka - A Balatonhoz kirándultak az idén a bányász hagyományőrzők Szent István ünnepén.

Tisler Anna

A Bányász Hagyományőrző Egyesület valamint a Csingervölgyért Egyesület tagjainak nagy része nyugdíjas korú, akik az egyéni utazások helyett előnyben részesítik az autóbuszos, szervezett kirándulást. A résztvevők először Szigligetre mentek, ahol az alkotóház kertjét tekintették meg.

A több mint egy órás sétát követően néhányan a strandra indultak úszni. Többnyire azok választották ezt a programot, akik gyermekükkel vagy unokájukkal együtt érkeztek. A többiek a balatonedericsi Afrika Múzeum állatvilágával ismerkedtek.

- Tetszett a kiállítás, főként a távolról hozott bútorok és bőrök - újságolta Szabó-Pál Antalné. - A vizibivalyok épp akkor kergetőztek, amikor a területük mellett álltunk. Eddig csak a televízióban láttam ilyent, de így, közelről sokkal izgalmasabb volt.

A kirándulók késő délután értek Badacsonyba. Aki még nem fáradt el, felsétált a hegyre, mások pedig egy pohár balatoni bor mellett beszélgettek valamelyik vendéglátóhely árnyas teraszán.

A csingeriek tavaly decemberben Pécsre kirándultak, és felvették a kapcsolatot a baranyai megyeszékhelyen működő bányász hagyományőrző alapítvánnyal, amelyet néhány nyugalmazott bányászati dolgozó hozott létre. Áprilisban Tatára látogattak, és mint Ramasz Lászlóné elnöktől megtudtuk, jelenleg egy soproni utat terveznek, amelyre szintén meghívják a városban működő bányász hagyományőrző csoportokat.


A bányász hagyományőrzők a szigligeti parkban
(Fotó: Tisler Anna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!