Lakberendezés - Kell egy kis romantika

Balatonfüred - A romantikus stílust nem csak az érzelmes lelkületűek kedvelik, azok is keresik, akiket az elmúlt idők trendje, a minimál "kiéheztetett". Romantikából pedig soha nem lehet sok.

Nagy Terka

Legfeljebb ha rosszul választunk, mondta Nyerges Katalin lakberendező, akinek első tanácsa, hogy nem kell mindent felvásárolni, amit az üzletben kínálnak. A második pedig: ne hiányozzék a lakásból a benne élő.

- Sokan odaadják a lakáskulcsot és csak akkor jelennek meg, ha elkészülünk a lakberendezéssel - osztotta meg velünk tapasztalatait a Budapesten és Balatonfüreden is élő, kétlaki szakember. - És ami elkészül, az szép, de éppen az hiányzik belőle, amitől élne: a benne lakó lelke.

A romantikus stílust képviselik az ónémet, a provance-i, vagy az angol vidéki, polgári bútordarabok. Színeiben a koptatott fehér, vagy antik barna. A Balatonfüreden és környéken élők Nyerges Katalin tapasztalatai szerint leginkább a provance-i stílust kedvelik, a település fürdővárosi miliője is ezt indokolja. Az alapbútorokhoz - melyek, ha nincsenek meg a nagyszülői hagyatékból, egyéni igény szerint elkészíthetők - rengeteg kiegészítőt választhatunk, s ez a stílus szinte bármennyit elbír a különböző cicomás csecsebecséktől az angyalkaszobron át a visszafogottan elegáns, karcsú gyertyatartókig. Ezeket válogathatjuk szín, vagy évszakok, esetleg ünnepkörök szerint. Nyerges Katalin a Hováth villában az üzlet egy részét már karácsonyra hangolta: a legszebb ünnepre nem lehet elég idő felkészülni. A kedves, bohókás figurák bordóban, smaragdzöldben kínálják magukat az örökzöldek és erdei termések között.

A romantikus stílusnak fontos részei a különböző szövetek, kelmék. Ez is a múltból jön: nagyanyáink hímzett díszpárnái, áttört rózsamintás ágytakarói, valódi, nehéz selyemből, textilből készült kézimunkákkal. Van, akinek csak egy darabka maradt meg a dédi faliszőnyegéből, de hagyománytiszteletből, ragaszkodásból bekereteztetik és a falra akasztják. S ha már hagyomány: a romantikus stílust a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a középkorúak kedvelik, hanem azok a fiatalok is, akik ebben nőttek fel, s gyermekeiknek az ilyen otthon nyújtotta melegséget akarják adni. Vagy azok a fiatalok, akiknek szemét, lelkét "kiéheztette" az elmúlt időszak trendje, a minimál desing.

A romatikust keverhetjük más stílussal, de csak nagyon óvatosan, ajánlotta Nyeres Katalin, s kérjük hozzá szakember segítségét. Az örök dilemma: a megszeretett tárgy köré építjük a lakást, vagy fordítva, Katalin szerint feloldható azzal, ha lakás átalakítás előtt megtervezzük, mit is szeretnénk. Egy kis ezüst angyalka kedvéért például nem érdemes átalakítani az egész nappalit, de a helyiségben kialakíthatunk egy olyan kis részletet, amelyikbe odaillik.

Mindent összevetve: a romantikus stílusban berendezett otthon egyszerre tündérpalota az időtálló, minőségi, nemes anyagokkal, a legapróbb részletekig kidolgozott dísztárgyaival, kecses, üveget és tükröt bőven tartalmazó használati tárgyaival és egyszerre árasztja a régi otthon melegét a nagymama párnáival, csipkéivel, az ódon, nagy kertkapu rézkilincsével.

A fővárosi Nyerges Katalin a festőművész nagypapa és az ügyes kézimunkás nagymama mellett szívta magába a pipafüsttel a művészetek és kétkezi alkotások szeretetét. Bár eredeti szakmája egészségügyi, szíve választottja a lakberendezés és Balatonfüred. Feltett szándéka, hogy a kétlakiságot feladva végleg a Balaton mellé költözik.

(Fotó: Nagy Terka)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!