Lecsapott az almakommandó

Veszprém - Általános iskolásokra csapott le hétfőn a Csalán Környezet-és Természetvédő Egyesület almakommandója: helyi termékkel kínálták meg a meglepett Kossuth iskolás nebulókat.

Nagy Terka

Mégpedig azért, hogy a helyi termék fontosságára hívják fel a figyelmet. Az akció a hétvégi ökovásár keretében megrendezendő országos rendezvény, a Helyi Termék Fesztivál keretén belül zajlott, s még három iskolát, a Deákot, a Padányit, és a Szilágyit érinti. Az almakommandó az önkormányzat előtt is beveti az Ajkán termett almát.
 
Helyi terméknek az minősül, ami hozzáadott értékének nagy része ötven kilométeren belülről származik, és helyben adják el, mondta dr. Szalay Tímea a Kossuth iskola előtt. Minél kisebb a távolság a termelő és fogyasztó között, annál jobban pezsdíti a köztük lévő kereskedelem lakókörnyezetük életét. 

Érdemes helyi termék vennünk azért is, mert a távolról érkező áru eredetét nem ismerjük, gyártója ismeretlen, míg a helyi termelőt ismerjük,a minőséget számon kérhetjük. 

A kínai fokhagyma hétezer, a chilei bor több mint 16 ezer kilométert utazik repülőn, kamionon, így célba juttatása akár százszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával járhat, mint a helyi terméké. Minél közelebbről származik az áru, annál kevésbé terheli környezetünket.
 
Nagyné Bándi Klára, a Kossuth iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy almát kaptak a gyerekek, hiszen kevés gyümölcsöt fogyasztanak, s az alma különösen egészséges. Hozzátette: az ötéletes csalános akció segít formálni a gyerekek szemléletét, s talán ők is elkötelezettjei lesznek a helyi terméknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!