Rabszolgatartók Pápán! Fogságban tartott embereket lopásra kényszerítettek (frissítve)

Pápa - Modern kori rabszolgaként élve, szinte állati sorban tartották azokat az embereket, akiket idehaza és Ausztriában lopásokra kényszerítettek.

Mátételki András

A bűncselekmény sorozattal több, mint tízmilliós kárt okoztak az elkövetők. Jelenleg öten vannak előzetes letartóztatásban, két férfit köröznek.

A bűnszövetkezet két tagját, a pápai Oláh Kálmánt (26)
és Bogdán Sándort (38) még keresi a rendőrség

A pápai kapitányságon tegnap tartott sajtótájékoztatón Nagy Ákos főhadnagy, a nyomozó alosztály vezetője elmondta, a nem mindennapi bűncselekményeket a helybeli 46 éves B. P. és 44 éves élettársa szervezte, irányította. A megdöbbentő történetek előzménye, hogy a páros még 1991-ben magához vett egy férfit, akit idővel mindenéből kiforgattak. Nyugdíját elvették, még annyi pénzt sem hagytak nála, hogy megvehesse szívgyógyszerét, ezért kénytelen volt kukázásra adni a fejét. Egy középkorú férfi - ez év nyarán a győri kapitányságon egy ügyben meghallgatták -, hazafelé kiugrott fogva tartói kocsijából, majd napokon keresztül bujkált az erdőben. Gombákat, leveleket, füvet evett, majd teljesen legyengülve tért haza falujába. Az egykor 135 kilós férfi 75 kilóra lefogyott - még az anyja sem ismerte meg... Egy ideig pszichiátrián kezelték.

A büntetett előéletű páros tavaly év végén, illetve ez év elején több lecsúszott, 18-45 év közötti személynek ígért munkát, csakhogy beköltözzenek az udvarukba. Ez után családtagjaikkal összeugrasztották őket, így már nemigen volt visszaút. Rövidesen a nyomor legmélyebb bugyraiban találták magukat. Testileg és lelkileg folyamatosan terrorizálták őket, elvették tőlük - két nőről és négy férfiről van szó - a családi pótlékot, illetve értékeiket "átköltözették" volt otthonukból.

A szociális bérlakásban lakó B. P. és párja rabszolgáikat olyan kis lakásokban tartotta fogva, amelyeket már régen lebontásra ítéltek, hiszen se áram, se víz, se fűtési lehetőség nem volt bennük. Volt, hogy napokig éheztek, a háziak általában a maradék ételt vetették oda nekik. Főbérlőknél minden otthoni munkát ők végeztek, egyikük rendszeresen masszírozta a háziak lábát. Úgy készült az ebéd, hogy előtte az ABC-kből össze kellett lopniuk az alapanyagot. Ha őrzőiket ébredéskor nem várta gőzölgő kávé, verés járt érte - az egy méter hosszú üvegszálas bottal ütlegelték őket. Az egyik nő egyszer vette a bátorságot, s lelépett tőlük, de elfogták, majd alaposan elbántak vele. Azzal is zsarolták őket, ha elhagyják az udvart, akkor családtagjaikon állnak majd bosszút.

Fogságukból csak akkor engedték ki őket, ha üzletekbe, boltokba lopni kellett élelmiszert, cigarettát, piperecikket, ruhát, amelyek később az orgazdáknál kötöttek ki. Miután Pápán már jól ismerték őket, átvitték a csapat tagjait Vas, Győr-Moson-Sopron megyébe is. B. P.-ék kiterjedt rokonsága rendszeresen járta a Dunántúl északnyugati részét, majd átmentek Ausztriába is, hogy feltérképezzék, hol érdemes fémet "gyűjteni". Ha már meg volt az úticél, B.-éktől kölcsönkérték az "embereiket", akikkel végrehajtatták a nagy értékű lopásokat - a hasznot elfelezték velük őrzőikkel. Ausztriában elhagyott, vagy éjszakára őrzés nélküli gyárakba, üzemekbe mentek be, ahol minden fémet összeszedtek, de arra is volt példa, hogy kivésték a falból a rézvezetéket. Egyházaskeszőről egy 800 kilós villanymotort hoztak el, de megtették azt is, hogy a tartó oszlopokról több mázsás transzformátorokat rántottak le kötelekkel a földre.

Nagy Ákos végezetül elmondta: bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, jelentős értékre elkövetett lopás bűntett, valamint aljas indokból, a sértett sanyargatásával, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárás. Jelenleg öt személy van előzetes letartóztatásban, két férfit köröznek, de várható még mások felelősségre vonása is a nem mindennapi ügyben.


Nagy Ákos bemutatja milyen fegyverekkel
kényszerítették rabszolgamunkára az áldozatokat
(Fotó: Mátételki András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!