Turisztikai érték a balatoni vízbiztonság

Szigliget - Óriási előrelépés történt a civil balatoni vízimentés eszközellátottságában, de a működési költségek előteremtése továbbra is bizonytalan, így a civil vízimentés is esetlegesé válhat - mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) vezetője csütörtökön Szigligeten, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság ülésén (BRIB).

Kiss Nikolett

Bagyó Sándor beszámolója szerint augusztus végéig a VMSZ vízimentői 50 strandi, 275 mentőhajós mentést végeztek, és öt esetben kellett bevetni a búváraikat. A civil szervezet 40 kijelölt fürdőhelyen teljesített szolgálatot 90-95 fővel, diákszövetkezetek által foglalkoztatott, képzett vízmentőkkel. A legnagyobb előrelépésnek a Rupert nevű sürgősségi mentőhajó beszerzését és felszerelését nevezte, amely 62 millió forintba került, de nagy előrelépést jelentett a vízbiztonságban, és ezen a nyáron már 14 ember köszönheti neki az életét. Még két ilyen hajóra lenne szükség, hogy a szezonban a tó valamennyi pontjára 10-15 percen belül odaérhessen a szakszemélyzettel ellátott gyorshajó, amelynek működtetése a szezonon kívül nem indokolt - tette hozzá.
    
Mint kifejtette, húsz éve végeznek vízimentést, az utóbbi tíz évben egyre professzionálisabban, amelynek a vízrendőrök eredményes munkája mellett jelentős szerepe van abban, hogy a kilencvenes években történt évi 36-46 balatoni vízbefulladást sikerült drasztikusan lecsökkenteni. 

Hozzátette, a Balaton Fejlesztési Tanács megértette azt, hogy a biztonság egyfajta turisztikai érték, és megfelelő eszközök nélkül nem lehet fejleszteni. Jelentős támogatást nyújtott megfelelő balatoni mentőhajók, és mentőeszközök beszerzésére, azonban a VMSZ működési költsége továbbra sem biztosított, mert törvényt és rendeletet kellene módosítani ahhoz, hogy mentőhajó is kaphasson költségvetési támogatást.
    
"Az energiánk 60 százaléka minden évben arra megy el, hogy összekalapozzuk a szükséges pénzt egy olyan feladatra, amit az államtól vállaltunk át" - fogalmazott Bagyó Sándor, aki közölte, szégyelli kimondani, hogy egy állami vezető havi fizetésének, vagy végkielégítésének töredékére, mindössze havi 3 millió forintnyi rendszeres támogatásra lenne szükségük ahhoz, hogy kiszámíthatóan tudják végezni a mentési munkát. A szervezet vezetője arra kérte a regionális idegenforgalmi bizottságot, hogy segítsen előteremteni a VMSZ által összegyűjtött támogatások minden forintjához egy forintnyi állami vagy önkormányzati támogatást, azzal már megszűnne a létbizonytalanságuk.
    
Bagyó Sándor szólt arról is, hogy több strandüzemeltető gyakorlata megkérdőjelezhető volt a nyáron, így akadt, ahol a karbantartó kőműves - és nem képzett vízimentő - látta el a vízimentő feladatokat, ráadásul zsebbe kapott bérért. Felvetette azt is, hogy célszerű lenne a meder hirtelen mélyülése miatt a fürdőzőkre fokozott veszélyt jelentő balatoni marásvonalakat bójákkal, vagy információs táblákkal jelölni a jövőben.
    
Az elhangzottak szerint a VMSZ a horgász idény megkezdésével a korábbi évek gyakorlatának megfelelően négy helyszínen kíván készenléti ügyeletet fenntartani, amely a kimerülőben lévő kassza, és a támogatás hiánya miatt egyelőre bizonytalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!