A gyorsírás világbajnoka - Fotóval!

Napló - E hét végén köszönti a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége az INTERSTENO 47. kongresszusán és világversenyén Pekingben kiválóan szerepelt magyar versenyzőket. Közöttük található Leiner Péter, aki a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában sajátította el a sztenográfiát.

Arany Erika

- Gyermekkorodban már világbajnoknak álmodtad magad?

- Gyermekkorom óta jogász szeretnék lenni. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem igazgatásszervező szakos hallgatója vagyok.

Remélem, sikerül a BA képzés után jogi egyetemen tovább folytatni tanulmányaimat. Közgazdász diplomát is el tudnék képzelni magamnak, a szakközépiskolában Szalai Ferencné tanárnő megkedveltetette velem a közgazdaságtant.
 
- Hosszú-hosszú ideig a gyorsírást, gépírást női felségterületnek tartották.

-  Talán azért, mert sokan nem tájékozottak, nem tudják, hogy évtizedeken keresztül férfiak - dr. Baczony László, dr. Kiss Károly, dr. Barabási László - álltak a szövetség élén, s nyerték az országos bajnokságokat. A világversenyeken is sok a férfi versenyező.
 
- Hogyan jutottál el a világbajnoki dobogóig?

- A Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában nagy hagyományai vannak a gyors- és gépírás versenyzésnek.

Tanárnőm, Virág Istvánné lelkesítésének és munkájának köszönhetően később a sztenográfiát is elsajátítottam különórák során, s az országos eredmények után 2007 júliusában megszereztem első világbajnoki címemet.
 
- Lebegtek-e előtted példák, amelyek nyomán vállaltad a sok-sok gyakorlást?

- A Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola az ország legrangosabb intézményei közé tartozik e szakterületen. Kanyár Erika tanárnő példája nyomán tanítványa, Rodenbücher Katalin is elérte a kétszeres világbajnoki címet. 

Pekingben a senior kategóriában a kilencedik helyen végzett. Az iskolai elődökön kívül Ferencz Zsuzsannát, hétszeres országos gyorsíró bajnokunkat tekintem példaképemnek.
 
- Milyen áldozatot kíván kitűnni, és az ország, illetve világ legjobbjai közé kerülni?

- Rengeteg gyakorlást, plusz munkát fektettem bele, hogy erre a szintre eljussak. Négy éve szünet nélkül versenyzem. A gyorsírás mellett kétszeres ifjúsági szövegszerkesztő országos bajnok, valamint összetett országos bajnok is vagyok gyors- és gépírásban. A vb-re készüléskor nem csak sztenografáltam, hanem figyelem-összpontosító gyakorlatokat is végeztem.

- Végül is Pekingben milyen teljesítményt nyújtottál? Kikkel kellett megküzdened?

- Gyorsírásból elég szoros versenyben álltam egy német lánnyal. Ha kihagyok akár csak három szót is a diktátumból, most nem világelsőként adnék interjút. Gépírásból és szövegszerkesztésből is versenyeztem, s a sok versenyző között az összesített világranglista 14. helyén állok.
 
- Hogyan teremtetted elő a nem csekély összeget a világ másik felén zajló versenyre?

- A pekingi vb-re való kijutásomat nagyrészt Horváth Évának, Pétfürdő polgármester asszonyának és a helyi képviselő-testület többségének köszönhetem. Ők megértették, hogy egy ilyen világversenyen szerepelni promóciót jelent az országnak, hiszen külföldön elsődlegesen Magyarországot képviselem.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!