2009.10.17. 17:19
Kalandozások a francia gasztronómiában
Veszprém - Francia-magyar gasztronómiai kalandozásra invitálta szombaton a hagyományteremtő szándékkal idén először életre hívott gasztronómiai-és kézműves vásár látogatóit a Villa Medici.
Feketeribizlivel vagy konyakkal ízesített mustár, mézes hagymalekvár, vaníliás gesztenye-, rózsa- és levendulalekvár, szardellás pástétom, borecet, olivaolaj, és persze az elmaradhatatlan borok- néhány ízelítő a konyhaművészetéről méltán híres ország finomságaiból, amelyet megkóstolhattak az érdeklődők szombaton.
Igaz, a nyárbúcsúztatónak hirdetett gasztronómiai esemény inkább télköszöntőre sikeredett, ám a meleg hangulatot megalapozták a napfényes Provance ízei. Az esemény ötlete egyébként a francia konyha iránt rajongó Doktorits-Neubauer Judit, a családi vállalkozás egyik tagjának köszönhető, ám az érdem nem csak neki, hanem barátnőjének, az igazán bájos provance-i szakácsnőnek, Christine Chapot-nak is jár.
Veszprém egy "petit bijou", azaz egy "kis ékszer" – köszöntötte akcentussal, ám kedvesen, magyarul a rendezvényt René Roudaut. Franciaország magyarországi nagykövete aztán anyanyelvére váltva elmondta: jó, hogy a kötelező politikai és diplomáciai eseményeken túl az igazi emberek között lehet, mert a kissé technokrata Európai Unióban "az igazi Európa köztünk, emberek között van". Elmondta azt is: Magyarországon Franciaország a harmadik legnagyobb befektető.
Debreczenyi János, Veszprém polgármestere a megyeszékhely franciaországi testvérvárosával, Saumurral való jó kapcsolatát emelte ki, illetve reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a "gall kakas és a magyar turul" ezután is békében élnek egymás mellett.
A rendezvényen a kóstolás mellett körtelekvárok is versenyeztek, a nap végén a közönség szavazata alapján derült ki, ki főzte a legfinomabb lekvárt, este pedig francia-magyar borvacsora zárta a napot.