Közös szociális intézmény

Veszprém - Teljes a támogatottsága eddig a veszprémi kistérség szociális ellátását új alapokra helyező javaslatnak. Ha a megyei jogú város közgyűlése is rábólint, akkor január 1-től a kistérségi társulás fenntartásába kerül a veszprémi szociális gondozási központ.

Győrffy Árpád

A makró gondozási központ intézményhálózat tervét tavaly dolgozta ki a veszprémi polgármesteri hivatal szakirodája. A cél egy olyan modell kialakítása, amely biztosítja az időskorúak teljes körű ellátását a kistérség egész területén, miközben a lehető legkevesebbe kerül a fenntartóknak.

Az illetékesek eredetileg azt javasolták, hogy az érintett önkormányzatok hozzanak létre egy intézményfenntartó társulást. Közben azonban kiderült, hogy a központi költségvetésben jelentősen csökkentik a társulásos formában működő intézmények támogatását.

Igaz, még mindig jobb helyzetben lesznek, mintha egy-egy település maga oldaná meg a kötelező feladatot. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a kistérségi működtetésben  tehát az önkormányzatok által már létrehozott szervezet saját intézményeként  továbbra is jó finanszírozási feltételek várhatók.
 
A fentiek miatt a kistérségi társulás polgármesterei szeptemberi ülésükön módosították álláspontjukat, és intézmény fenntartó társulás létrehozása helyett a kistérség intézményévé fogadnák a jelenleg még a megyei jogú város fenntartásában működő Egyesített Szociális Intézményt.
 
Mint dr. Francia Ferenctől, a kistérségi társulás munkaszervezetének vezetőjétől megtudtuk, az érintett települések képviselő-testületei közben többségében megtárgyalták a javaslatot, és támogatták azt.

A veszprémi közgyűlés október 29-én tárgyal a városnak jelentős anyagi könnyebbséget hozó ügyről. Ha ott is rábólintanak, január 1-től működésbe léphet a járási szociális gondozási központ. Hasonló modell jelenleg a zirci kistérségben működik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!