Megújul a belváros - A Tűztorony, a színház és a megyei könyvtár a kedvenc

Veszprém - A megyeszékhely belvárosának átalakításáról és a közeljövő város-rehabilitációs projektjéről tartottak előadást a megyei könyvtárban az országos könyvtári napok keretében.

Gaál Julianna

Köszöntőjében Brányi Mária, az önkormányzat városfejlesztési és környezetvédelmi bizottságának elnöke a város építészetének három fő szakaszára hívta fel a figyelmet: a 60-70-es évekre, amikor a Kossuth utca 18-19. századi polgári épületei helyére többek között a Lordok háza és a húszemeletes épült, a 80-as évekre, amikor az építészek régi korok stílusaihoz nyúltak vissza, végül a jelenre, melyben a 80-as évek jó kezdeményezéseit továbbgondolva Veszprém belvárosa teljesen megújulhat.

Nagy Orsolya építészhallgató történeti áttekintést adott a 20. század második felének elkészült projektjeikről és meg nem valósult terveiről. Elmondta, korabeli elképzelések szerint a húszemeletes három klónja épült volna fel a Haszkovó lakótelep központjában a '60-as években, szerencsére ez nem valósult meg.

Az építészhallgató kisebb közvélemény-kutatást is végzett a városban, melyből kiderült: a tűztornyot, a Petőfi Színház és a megyei könyvtár épületét szeretik a legjobban a veszprémiek, a népszerűségi listán a a pártház, a mozi és a húszemeletes épülete a sereghajtó, annak ellenére, hogy ez utóbbit a korabeli helyi sajtó a város legszebb házának nevezte.

 

Dr. Temesvári Balázs, a jelenlegi rehabilitációs beruházási projekt képviselője előadásában elmondta: 2007-ben hirdették meg a programot, melyhez financiális segítséget az Európai Regionális Fejlesztési Alap nyújt. Áprilisban derült ki, kellően kidolgozott tervek benyújtása után 1,7 milliárd forint áll a város rendelkezésére. Ebből megújulna többek között a Kossuth utca 6. (félemelet) homlokzata és a Vas Gereben utcai háztömb. Jelenleg 20-30 vállalkozó valamint civil szervezetek támogatják a projektet. A terveket év végéig kell benyújtani, a kivitelezések várhatóan 2010 tavaszán kezdődnek és 2011 nyár végére fejeződnek be.

Az előadás kísérőrendezvénye a Lovassy László gimnázium diákjainak kiállítása volt, akik a jövő belvárosát képzelték el projektterveiken.

A második világháború után húsz éves építési tilalmat rendeltek el a belvárosban, ezért a terület épületei meglehetősen amortizálódtak. Az 1966-os rendezési terv alapján újult meg a belváros, ekkor épült a Lordok háza és a Hotel is. Az 1978-as rekonstrukciós tervek Ruttkay Gyula nevéhez fűződnek, ekkor épültek meg a sétáló utcai lépcsős átjárók, valamint többek között a Gizella és a Sarolta udvar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!