MSZP: jövőre is folytatódik a nyugdíjkorrekció

Folytatódik a nyugdíjkorrekció 2010-ben is, nem pontosak tehát a Fidesz-KDNP frakciószövetség információi - reagált Vidorné Szabó Györgyi, MSZP-s országgyűlési képviselő Soltész Miklós szombati sajtótájékoztatójára.

Kiss Nikolett

Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség népjóléti kabinetjének vezetője azt kifogásolta, hogy a szocialisták, azon túl, hogy megszüntették a 13. havi nyugdíjat, a nyugdíjkorrekciós törvény jövő évre vonatkozó részét is eltörlik, és ez az intézkedés mintegy 540 ezer rokkantnyugdíjast érint. Sérelmezte a nappali ellátású és bentlakásos intézményben gondozottak normatívájának csökkentését is.
Vidorné Szabó Györgyi ezzel szemben rámutatott, hogy a 2010-es költségvetésben is szerepel a nyugdíjkorrekció folytatása. A rendes nyugdíjemelésen felül - amelyet minden nyugdíjas érzékel majd, és ami a mostani számítások szerint 4,1 százalék lesz január 1-jétől - különböző korosztályok további emelésekre is számíthatnak. Az 1988-90 között nyugdíjba vonultak további 2 százalék emelést kapnak, az 1992-95 között, valamint az 1997-98-ban nyugdíjazottak pedig további 4 százalék nyugdíjemelésben részesülnek jövőre - ismertette a szocialista politikus.
Hozzátette: mindez összesen 980 ezer nyugdíjast érint.
A rokkantnyugdíjasokat érintő felvetéssel kapcsolatban a szocialista képviselő közölte: a törvényi előírás szerint a rokkantnyugdíjazás rendszerének áttekintése már megkezdődött, és ez a munka még folytatódni fog, példaként említette a rehabilitációs járadék bevezetését.
A bentlakásos intézmények normatívájával kapcsolatban Vidorné Szabó Györgyi elmondta: valóban csökken az állami hozzájárulás, a Soltész Miklós által említett összegek megegyeznek a költségvetésben szereplő számokkal, de ez nem azt jelenti, hogy ennyiből kell ellátni a feladatokat. A költségekhez ugyanis hozzájárulnak önkormányzatok, civil szervezetek és maguk az ellátottak is.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!