Nanotechnológia felsőfokon

Budapest - Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetével közös Nanoszenzorika laboratóriumot avatott a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara Budapesten.

Napló

A XXI. század a fizika, kémia, biológia és anyagtudomány ismereteit és megközelítési módjait ötvöző molekuláris biológia és nanotechnológia évszázada lesz. A nemzetközi tudományosság ezen jelentős új irányaihoz kapcsolódva kötött együttműködési megállapodást 2004-ben a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara (MIK) és az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MFA) az elméleti, preparációs, analitikai és minősítő kutatások és programok összehangolására. Az együttműködésre támaszkodva alakult meg 2006-ban a Műszaki Informatikai Kar Molekuláris- és Nanotechnológiák Doktori Iskolája, amely azóta is az egyetlen ilyen területtel foglalkozó doktori iskola az országban. A kezdeményezés kiemelt feladatának tekinti, hogy hallgatóival magas színvonalon megismertesse a mikro- és nanoszerkezetek tervezésének, előállításának és jellemzésének legújabb módszereit, betekintést nyújtson a biológiai makromolekulák nanotechnológiai alkalmazásába.

A MIK és az MFA multidiszciplináris kutatásaihoz kapcsolódva felavatták a Nanoszenzorika laboratóriumot Budapesten. Így a Veszprémben Vonderviszt Ferenc professzor irányításával Bio-nanorendszerek laboratórium és az MFA-ban Bársony István professzor vezetésével kihelyezetten működő Nanoszenzorika Laboratórium kutatási tevékenységének összhangja valósul meg. A közös bio-nanotechnológiai kutatások célja a mikro- és nanomegmunkálási eljárások, valamint a biológiai makromolekulák önszerveződő képessége által kínált lehetőségek ötvözésével újfajta érzékelési elveken alapuló bioszenzorok kifejlesztése. Veszprémben a szenzorok biológiai érzékelő részeivel kapcsolatos előkészítő kutatásokat folytatnak, az MFA-ban újfajta detektálási eljárások kidolgozásával és a szenzorelemek létrehozásával foglalkoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!