Oroszország és a NATO - Elemi érdek az együttműködés

Veszprém - A mai Oroszország már korántsem egyenlő a hidegháborús Szovjetunióval, a közös érdekek mentén történő eredményes együttműködés a NATO-nak, s egyúttal Magyarországnak is elemi érdeke.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter jelentette ki a Pannon Egyetemen csütörtökön tartott előadásában, amelyet egyetemi docensként az Észak Atlanti Szövetség és Oroszország viszonyáról tartott a honvédelmi ismeretek tárgyat felvett hallgatóknak.

- Az elmúlt évtizedekben különösen fontossá vált a világ biztonságának kérdése, s ennek egyik meghatározó eleme a két említett fél kapcsolata. A jelenleg barátinak mondható viszony azonban csak közös érdekek mentén történő együttműködés révén fejleszthető, illetve tartható fenn - szögezte le Dr. Szekeres Imre, aki szerint a globális gazdasági válság nagymértékben megváltoztatta Oroszország világpolitikai pozícióit.

A Medvegyev elnök vezette ország ugyanis részben visszaszerezte nagyhatalmi státuszát, a nehéz pénzügyi helyzet ellenére jelentős haderőreformot hajtott végre, s kiváló viszonyt tart fenn Indiával, valamint a gazdasági szuperhatalom Kínával.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO közelmúltban kinevezett főtitkára is együttműködést hirdetett, amelynek a terrorizmus elleni harc, a tömegpusztító fegyverek korlátozása, s a rakétavédelmi program mellett az egyik legfontosabb eleme az energiabiztonság. Az európai készletek kimerülése és Oroszország megkerülhetetlensége miatt a kontinens legtöbb állama erősen függ ugyanis az energiahordozó-exportban világelső föderációtól, ezért is elemi érdek a békés viszony, hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, aki az előadás végeztével a hallgatók kérdéseire is válaszolt.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!