Rácz Jenő: Nem élünk a lehetőségeinkkel

Litér - Az ország gazdasági lehetőségeihez képest is keveset költ az egészségügyre. Paradigma váltásra van szükség, be kell látni, az egészségügy nem viszi a pénzt, hanem éppen ellenkezőleg, termeli, a gazdasági fejlődés egyik motorja lehetne.

Martinovics Tibor

Dr. Rácz Jenő a megyei kórház igazgatója fogalmazott így néhány napja a litéri megújult háziorvosi rendelő ünnepélyes átadása előtti előadásában. Az intézményvezető elmondta egy munkacsoport tagjaként számára is meglepő adatokra bukkant.

Az elmúlt huszonöt év összes ide vonatkozó adatát összesítve kijelenthető, hogy a hazai egészségügy és ipara az ország GDP-ének 6,7 százalékát a szegmens ágazatokkal együtt 8,3 százalékát adja, miközben az ágazat finanszírozására csupán a GDP 5,3 százalékát költi.

- Látható, hogy még a lehetőségeinkhez képest is keveset fordítunk az egészségügyre, holott egyértelmű az ágazatba újabb befektetések kellenének. Persze emellett mindenképpen át kell alakítani az ellátórendszert.

A hetvenes évek végéig Magyarországon az volt az elv, hogy mindenhol kórházakat kell építeni, ez eredményezte azt, hogy Európában is kimagaslónak számít a hazai intézményi struktúra.

A 370 ezer lakosú Veszprém megyében például tizenhárom kórház épült, ekkora struktúrát a nálunknál jóval gazdagabb országok sem képesek működtetni. Változtatni kell – fogalmazott Rácz Jenő.

A volt egészségügyi miniszter szerint gond továbbá, hogy elmaradt a járó és alapellátás fejlesztése, nincs megoldva az egyes ellátási szintek és formák összekötése sem, a hatalmas kórházi struktúrában pedig nem volt és részben még most sincs ésszerű feladatmegosztás, a hazai egészségügy nem koncentrálja szakmai és infrastrukturális erőit.

A Csolnoky Ferenc kórház főigazgatója ettől függetlenül úgy vélte a legutóbbi struktúra átalakítás után - köszönhetően a helyi politika és szakma összefogásának - a megye jó helyzetbe került, hiszen ebben a térségben jó néhány, a rendszer működését racionalizáló lépés megtörtént. Zirc, Várpalota, Tapolca városi kórházai átalakultak, több intézményt pedig integráltak a megyei kórházhoz.

- A megye az országon belül kivételezett helyzetben van, sikerült legalább részben átalakítani az intézményi struktúrát. És ez az egyetlen megye, ahol a mentőszolgálat tizenöt percen belüli kiérkezése az egész területen biztosított.

A jelenlegi ágazati finanszírozási válságról szólva Rácz Jenő megjegyezte: a kormány garanciát vállalt még ebben az évben tíz és fél milliárd forint intézményi finanszírozás kifizetésére, ami hosszú távon ugyan nem jelent megnyugvást, de az égető, aktuális financiális problémákat megoldhatja.

- Jövőre változik a kórházak finanszírozási rendszere, tizenhárom havi támogatást kapnak az intézmények, ez azt jelenti, hogy a rendszer működik tovább. De a fejlesztésekre továbbra sincs pénz, márpedig ez életbevágó kérdés. Egyértelmű, azonnal el kell kezdeni az egészségügyi struktúra átalakítását, ezzel párhuzamosan pedig a népegészségügyi program fejlesztését – zárta előadását dr. Rácz Jenő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!