Törékeny kilátások - Bemutatták a Top 100 kiadványt

Veszprém - Megyénk gazdasága hátrányban van a régió másik két megyéjéhez képest. A Top 100 kiadványból, melyet pénteken mutatták be a Megyeházán, több más mellett ez is kiderül.

Tremmer Tamás

Veszprém megye egész gazdaságának 2008-as bevétele 1042 milliárd forint volt, ami a régiós bevételnek mindössze a 13,5 százaléka. Ebből is létszik, hogy megyénk hátrányban van a másik két megyéhez képest, ami főleg a gazdasági infrastruktúra hiányosságaira vezethető vissza. Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke e szavakkal nyitotta meg a Top 100 bemutatása kapcsán szervezett gazdasági eszmecserét.

A kiadvány a kamara, az APEH, a KSH valamint a Napló közös munkájának eredménye. Az elemzés komplex képet ad Veszprém megye gazdasági helyzetéről, a legjobb 100 vállalat teljesítményéről.

A kamarai elnök hozzátette, megyénkben 2008-ban 7,3 százalékos volt a vállalati növekedés. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy kilenc hónap alatt ennél magasabb szintű volt a fejlődés, aztán az utolsó negyedévben, a válság miatt jelentős volt a visszaesés. 2010. talán megmozdulást hoz, de a kilátások így is törékenyek

A gazdasági válság az adóbevételekre is hatással van, folytatta a gondolatsort Bocskay Vince, az Apeh Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága igazgatója. Az év első nyolc hónapjában régiós szinten 327 milliárd forint volt az adóbevételük, ami nyolcszázalékos visszaesés 2008 hasonló időszakához képest. Kizárólag Veszprém megyét vizsgálva a visszaesés mértéke 26 százalék.

Barták Péter, a Napló főszerkesztője arról beszélt, hogy a válság hatása a gazdaság minden területén éreztette hatását, ezért kérdéses volt, elő szabad-e rukkolni a Top 100-zal? Szerencsére olyan döntés született, hogy nem szabad feladni ezt a patinás kiadványt - a munka eredménye kézzel fogható.

A válság időszakában nehéz előrejelzést készíteni, hiszen ijedtség lett úrrá a gazdaság szereplői között. Mindenesetre a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézetnél a kormányzati várakozásoktól némileg kedvezőbben ítélik meg a helyzetet, erre az évre hat százalékos visszaesést prognosztizálnak, fejtette ki dr. Palócz Éva vezérigazgató. 2010-re már ők is optimizmussal tekintetek.

A rendezvényen - a hagyományoknak megfelelően - két cég is bemutatkozott. Az ajkai Polus Coop Zrt. tevékenységéről Bogdán József vezérigazgató, a veszprémi Pepperl+Fuchs Kft. helyzetéről Jürgen Chrobak ügyvezető igazgató adott átfogó ismertetést.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Kattintson a Top 100 kiadványunk bemutatásáról szóló galériánkért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!