Vízimentők: elakadt a balatoni vízbiztonsági program

Zánka - Elakadt a balatoni vízbiztonsági program, mivel nincs pénz a civil vízimentés további működtetésére - közölték a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) szezonzáró sajtótájékoztatóján szombaton Zánkán.

Kiss Nikolett

A közhasznú egyesületként működő VMSZ és az általa koordinált civil balatoni vízimentők szeptember végéig 50 strandi és 299 hajós mentést hajtottak végre a Balatonon, az új sürgősségi mentőhajónak pedig 14 ember köszönheti az életét - összegzett Bagyó Sándor, az egyesület elnöke. Méltatlan helyzet, hogy ilyen áldozatok és eredmények után nincs forrás a további működésre, holott most kezdődött a horgászszezon, és egy "nevetséges összegről", átlagosan havi 3 millió forintnyi támogatási igényről van szó - mondta. (A VMSZ eddigi működését a zánkai gyermekcentrum és négy nagy cég támogatása, valamint kisebb pályázati források biztosították.)
   

Bagyó Sándor hangsúlyozta, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) igen sokat tett a balatoni vízbiztonsági program megvalósításáért. Közreműködésének köszönhetően jelentős eszközfejlesztés történt a vízimentésben, a program meghatározó részére, az üzemelési költségekre azonban nincs megfelelő fedezet. "Nem tüzet kellene oltani mindig, amikor már baj van", hanem kiszámítható keretet biztosítani - tette hozzá, utalva arra, hogy a korábbi években is került már hasonló helyzetbe a VMSZ. Álláspontja szerint a működési költség előteremtéséből ki kellene vennie a részét a vitorlázóknak és a csónakkal horgászóknak is.
   

Az egyesület vezetője szerint példaértékű az országban a civil vízmentők együttműködése a hatósággal. A vízirendőrökkel megvalósított naprakész kapcsolatnak és feladatmegosztásnak is köszönhető a Balaton jó mentési statisztikája, növekvő biztonsága. Idén a magyar tengernek nyolc halálos áldozata volt, és közülük valójában hárman fulladtak a vízbe, öten rosszullét vagy betegség miatt veszették életüket.
   

Ősztől tavaszig nincs szükség a sürgősségi mentőhajó és a vízimentők teljes flottájának üzemeltetésére, viszont célszerű lenne a tó három medencéjében egy-egy hajót bevetésre készen tartani, főként amikor már a viharjelző rendszer sem üzemel - mondta Bagyó Sándor, emlékeztetve, hogy az elmúlt őszök, sőt a téli jégről mentések is adtak nekik feladatokat. Mivel elfogytak a tartalékaik, ha nem sikerül sürgősen működési forráshoz jutniuk, pár héten belül abba kell hagyniuk a tevékenységüket, partra emelve hajóikat - tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!