Egy magas rangú iráni törvényhozási illetékes kizárta az urán külföldi dúsítását

Teherán - Egy magas rangú iráni politikus szombaton határozottan elutasította azt a nyugati ajánlatot, hogy Irán külföldre szállítson uránt dúsítás céljából.

MTI

Alaeddin Boruzserdi, a teheráni parlament külügyi bizottságának konzervatív elnöke a félhivatalos ISNA hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy Irán sem egyetlen tételben, sem több szállítmányban nem küld külföldi országokba alacsonyan dúsított uránt további dúsítás céljából, "semmilyen körülmények között".
   
Boruzserdi kijelentése fokozza a nyomást a teheráni kormányra, hogy vesse el azt az ENSZ által támogatott amerikai-orosz-francia ajánlatot, melynek célja az iráni atomprogram miatti nemzetközi aggodalmak megnyugtatása. Az ajánlat lényege az, hogy Irán alacsonyan dúsított uránkészletének háromnegyedét Oroszországban dúsítanák, majd Franciaországban készülnének belőle fűtőelemek.
   
Korábban Irán jelezte, esetleg beleegyezik abba, hogy uránkészletének "egy részét" több tételben külföldre szállítja dúsítás céljából. Boruzserdi most úgy nyilatkozott, hogy Irán maga is el tudja végezni a szükséges dúsítást. A megfelelő mértékben dúsított urán atomfegyver előállítására is használható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!