Nincs becsülete a munkának

Veszprém - Visszaszerezni a munka becsületét ez volt az egyik fő gondolata a Pályaorientáció és pályaválasztás a szakképzésben címmel a Pannon Egyetem felnőttképzési intézetében megrendezett konferenciának.

Kiss Nikolett

- Be kell mutatni az általános iskolás gyerekeknek és a szülőknek is a különböző szakmákat, lehetőséget kell biztosítani az iskoláknak, hogy a nyílt napokon túl is bepillantást adhassanak a szakmákba - így összegezte az előttük álló feladatokat Hegyi Gábor.

A konferenciát szervező Pannon TISZK Veszprém ügyvezetője hozzátette: az Új Magyarország Fejlesztési Terv TISZK létrehozásra elnyert 270 millió forintos projektből mintegy 10 millió forint jut az információnyújtással kapcsolatos tevékenységekre.

- A pályaorientáció a teljes iskolarendszert átfogó tevékenység, mert nemcsak pályát, hanem életet, életminőséget választanak ezzel a gyerekek, amelyben nagyon fontos a sikeresség - hangsúlyozta Gál Ferenc, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet fejlesztési területvezetője.

Hozzátette: ezt azzal lehet megalapozni, hogy a munka becsületét helyre kell tenni, megismertetni a gyerekekkel, hogy a munka nemcsak teherrel, hanem sikerrel jár. Ezt azonban nem lehet egyetlen alkalommal véghez vinni az iskolában, ennek egy hosszú folyamatnak kell lennie.

Véleménye szerint fontos lenne a pedagógusok nyitott hozzáállása és az is, hogy a gyerekek szerezzenek munkatapasztalatot.

A szakiskolai tanulók 23,5 százaléka egyébként a szakmunkás vizsga letétele után azonnal elkezd egy másik, az eredetivel gyakorta teljes mértékben ellentétes szakmát is tanulni: ez kár a nemzetgazdaságnak. A szakember szerint további probléma, hogy Magyarországon nagyon kicsi a mobilitás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!