Tűzoltók gyakorlata Pétfürdőn

Pétfürdő - Vezetési törzsgyakorlatot tartott kedden a Petrotár Kft. telephelyén a katasztrófavédelmi igazgatóság a megyében működő tűzoltóságok vezetőivel.

Mátételki András

A szakemberek először elméletben oldották meg azt a feladatot, hogy mit tennének, ha a kft. egyik 20 ezer köbméteres benzintározó földfeletti tartályában tűz ütne ki.

A feltételezések szerint a tűzjelző rendszer bejelzett, de az automata oltórendszer meghibásodott. A telep diszpécsere észlelte a hibát, megpróbálta kézi vezérléssel újraindítani a rendszert, ugyanakkor a tüzet jelentette az ügyeletnek.

Ezzel egy időben a telep másik részén egy Kamaz tehergépkocsi nyolc köbméteres tárolótartályának leeresztő csonkja ismeretlen okból megrepedt, a kiáramló gázolaj pedig begyulladt.

A tűzoltókból és polgári védelmisekből összeállított csapatoknak többek között meg kellett határozniuk a riasztás fokozatát, a gépjárműfecskendők, különleges erők, eszközök, oltóanyagok számát, mennyiségét. El kellett dönteniük, hogy milyen külső segítséget vesznek még igénybe, illetve milyen intézkedést látnak jónak a lakosság védelme érdekében.

Az elméleti feladatmegoldást követően helyszíni bejárást tartottak a résztvevők. Az ellenőrző gyakorlaton bizonyosságot szerezhettek a feltételezett helyzet megoldására tett javaslataik helye- sségéről. A telepre a pétfürdői, a balatonfűzfői, a veszprémi és a székesfehérvári tűzoltók érkeztek.

A gyakorlat végén dr. Lauer János ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője azt hangsúlyozta, hogy ehhez hasonló katasztrófák bármikor bekövetkezhetnek, ezért a tűzoltóknak naprakész helyismerettel kell rendelkezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!