Változtasson! Program kell a cukorbetegség megelőzésére

Veszprém - Átfogó, össznemzeti diabétesz program kidolgozását sürgették a cukorbetegség világnapja alkalmából rendezett konferencián szombaton a SÉD Filmszínház konferenciatermében.

Mátyus Tamás

- Népbetegséggé vált a diabétesz az egész világon - hangsúlyozta megnyitóbeszédében dr. Medgyasszai Melinda az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára. A lakosság jelentős része emellett túlsúllyal küzd, ők fokozottabban ki vannak téve a cukorbetegség veszélyének  - tette hozzá Reichardt Béláné, a szervező Alapítvány a Cukorbetegekért kuratóriumának elnöke, aki maga is 1-es típusú cukorbeteg. Figyelmeztetett, a problémák legfőbb oka az étkezési szokások megváltozásával és a kevés testmozgással indokolható, ezért próbáljuk meg egészségesen táplálkozni, naponta rendszeresen mozogni és részt venni szűrővizsgálatokon, hogy minél előbb kiderüljön, mekkora a baj.
-  Az érintettek, betegek, családtagok közül sokan aktívan részt vesznek a megelőzésben, de a magukat egészségesnek gondolók közül legtöbben már csak akkor fordulnak orvoshoz, ha nagy a baj  - mondta el Kolaj Ágnes, a Veszprémi, Várpalotai és a Zirci Kistérségi ÁNTSZ tisztifőorvosa, aki Rácz Jenővel, a megyei kórház főigazgatójával egyetemben azt emelte ki, kötelességünk, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a megelőzésre.
- Rengetegen nem tudnak róla, hogy a veszélyeztetettek kategóriájában vannak, és bármelyik pillanatban cukorbeteggé válhatnak - emelte ki Vándorfi Győző, a megyei kórház Diabétesz és Anyagcsere Centrumának főorvosa. Szintén a megelőzés mellett érvelt Debreczenyi János polgármester is, kiemelte, az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy egészségesebb környezetet alakítson ki a városlakók számára.
A megnyitó  után szakmai előadásokat tartottak, melyen a résztvevők többek között a diabetes ellátás Veszprém megyei helyzetéről és a prevenciós lehetőségekről tájékozódhattak, majd a Pannon Várszínház műsorát nézhették meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!