A földigiliszták és a fogadási csalások

Jó lesz vigyázni, mert mostantól hónapokon keresztül minden bokorból kiugrik majd egy sportbarát, aki hosszú percekig mesél arról, hogy ismert egy olyan labdarúgót, aki tudott egy olyan esetről, amikor valaki telefonon beszélt egy figurával, akinek a mobiljáról felhívtak egy srácot, aki egy futballista mellett ült az öltözőben és felajánlottak neki iksz forintot, ha lyukat rúg. Szóval, mint eső után a földigiliszták a földből, úgy dugják most ki a fejüket a bundaügy pontos ismerői.

Novothny Ottó

Viszonylag könnyű őket felismerni: dátumszerűen idézik fel a történést, pontosan emlékeznek a mérkőzés minden egyes percére, kapásból sorolják a csapatnévsort, a gólok történetét és persze azokat is, akik tutira benne voltak. Persze te próbálsz tényeket is kiszedni belőlük, láttak-e, hallotak-e valami teljesen egyértelmű eseményt, netalán írásos nyoma maradt-e a dolognak. Ekkor zavartan és kissé lenézően nevetnek, egyesek a válladat is megveregetik és a magabiztosság látszatát keltve hessegetik el a kételynek még a lehetőségét is. Százszázalék öregem, teszik hozzá nyomatékosítva mondandójukat.

Ezt követően persze te előjössz azzal, hogy a Pulitzer-díjat megcélozva, szeretnéd mindezt írásban megjelentetni.

Ekkor kikerekedik a szemük és kikérik maguknak a dolgot, ha megírod, azt is letagadom, hogy valaha is találkoztunk, mondják barátságosan. Nem adod fel és kidobod az aduászt: nevek nélkül jelenik meg, csak a meccseket sorolom fel és a törénetet mesélem el.

Értsd meg, szó sem lehet róla, nem akarok belekeveredni jelentik ki, a jobbak még hozzáteszik: nem félek, csak tudodhogyvanaz...

A legfontosabb kérdést ilyenkor kell elsütni, igaz közben érdemes néhány lépést észrevétlenül hátrálni: te benne voltál valaha ilyesmiben? Ilyenkor kirobbanó felháborodás szemtanúi lehetünk, kivételes esetekben fenyegető felédmozdulás is megfigyelhető.

Alapszabály tehát: miközben idős és fiatal labdarúgó és egyéb sportág űzője is percekig tud beszélni élményszerűen a bundáról, vagy megszervezett fogadásról, olyan emberrel még senki nem találkozott, aki résztvevője volt ezeknek az ügyeknek és azt be is vallotta.

Na, ezért nem fog sem FIFA, sem UEFA, sem fapipa soha semmit kideríteni ezügyben, mondhatnám az örökérvényű gondolatot kissé továbbfejlesztve: fogadási csalás volt, van és lesz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!