A hiány ellenére fejlesztenek

Berhida - A 30 millió forintot is meghaladhatja a normatív támogatás hiánya 2010-ben, a kiesést tartalékaiból fedezi majd a település önkormányzata.

Szabó Péter Dániel

A berhidai képviselő-testület legutóbbi ülésén a fő témát a 2010-es költségvetés koncepciója jelentette. A jövő évre vonatkozóan Pergő Margit polgármester elmondta, továbbra sem emelnek adót, ám a normatív támogatások csökkenése miatt jelentős hiánnyal kell számolniuk.

- Jelentős bevételre csupán az iparűzési adóból számíthatunk, ettől függetlenül nem mondunk le a fejlesztésről, tartalékainkból fedezzük a kiesést - hangsúlyozta a város első embere.
 
A tervek között szerepel az egészség program keretében az új gyermekorvosi rendelő építése, a közel 500 láda térítésmentes kiosztását és szakmai előadásokat is magában foglaló komposztáló-program lebonyolítása, valamint az Ady Endre Általános Iskola komplex felújítása, amelyet a Rákóczi iskola jelenleg is folyó felújításához hasonlóan pályázati pénzből szeretne finanszírozni a város. Nem mondott le az önkormányzat a városközpont fejlesztéséről sem. A Ber-Wal Kft. kútba esett projektje után továbbra is a lehetséges befektőket keresik.

Ami a foglalkoztatást illeti, 2010-ben is számít a közcélú munkavállalókra a település. - A legfrissebb adatok szerint 349 rendelkezésre állási támogatásban (RÁT) részesülő személy van Berhidán, közülük 125 embernek tudunk állást, s biztos keresetet kínálni az önkormányzati intézményekben. Ugyan a hiány miatt nehéz helyzetben van a költségvetés, ám egy embert sem bocsátunk el, csupán a nyugdíjba vonuló kollégákat váltjuk ki az államilag támogatott közcélú foglalkoztatottakkal - jegyezte meg Pergő Margit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!