Bátor nőkre emlékeztek

Veszprém - Kész csoda, hogy nem történt vérengzés 1956 decemberében a veszprémi nőtüntetésen, jelentette ki Talabér Márta a hős asszonyok tiszteletére szervezett megemlékezésen szombat délután a Szabadság téren.

Mátyus Tamás

A néma nőtüntetés  ötvenharmadik évfordulóján a Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében korabeli újságcikkek és a rendőrkapitányság feljegyzéseiből idézett. 

-  Bátorság és helytállás, ez jellemezte azokat a nőket, akik a Tűztoronytól indulva a Kapuvári háznál szovjet tankokkal találták szembe magukat, pedig csak szeretteiket akarták visszakapni - emelte ki Talabér Márta. Brusznyai Árpád özvegyének visszaemlékezéseit olvasva rámutatott, a hit és a szeretet vezette a bátor nőket, és bár  keveredtek közéjük uszító csoportok, mindvégig megőrizték méltóságukat.

Az alelnök asszony beszéde után a szervező Óvári Ferenc Baráti Kör, a Munkástanácsok Szövetsége Veszprémi Szervezete és a Városi Nyilvánosságért Alapítvány képviselői, valamint az egybegyűltek helyezték el koszorúikat, virágjaikat az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!