Drasztikus drágulás jön! (frissítve: Várpalota)

Megyei körkép - Évtizedes álom válik valóra az új hulladékkezelési rendszer beindulásával, de most érezzük majd a bőrünkön először az egyik kényszerű velejáróját, a hulladészállítási díjak drasztikus emelését is.

Munkatársainktól

A hulladékkal nem lehet a régi módon bánni, az összegyűjtött szemét ma már közveszélyes módon szennyezi a földet. Több mint hétmillárd forintból helyezi új alapokra a megyében 158 település, 300 ezer ember a hulladék gyűjtését, kezelését a Tiszta Európa Program keretében.

A beruházás felét uniós pénzből biztosítják, 40 százalékát az állam fizeti, 10-et pedig az érintett települések. A lakosság terhe emellett a szolgáltatás drágulása is, ami átlagosan 30-40 százalékot jelent, de azokon a településeken, ahol eddig alacsonyan tartották a díjat, elérheti ennek többszörösét is.

Minőségi változás következik be a hulladék kezelésében, ma már sehol a világon nem tehetik meg, hogy a válogatás nélkül összegyűjtött szemetet kiborítják valahol, kicsit tömörítik, ráküldik a kompaktort, és senki nem törődik a környzetszennyezéssel. Meg kell védenünk a kék bolygót, hogy biztosítsuk unokáink jövőjét is.

Ennek az alapelvnek a hangsúlyozásával kezdte a beszélgetést az Észak-balatoni Hulladéktársulás elnöke. Czaun János felidézte, tíz éve már, hogy európai uniós támogatással elkezdődött a fél megye, 158 település hullakékkezelését megoldó, korszerűsítő projekt előkészítése.

A több mint hétmilliárd forintos beruházás ötven százalékát uniós forrás, negyvenet kormányzati támogatás, egytizedét pedig saját erő jelenti.

A társulás területén évente 120 ezer tonna hulladék keletkezik, ebből a most bevezetett technológia miatt (előválogatás, mechanikai és biológiai stablilizálás) mindössze ötvenezer tonna kerül a Királyszentistvánban épülő depóniára.

A fennmaradó hetvenezret  újrahasznosítják, ez kerül igazán sokba. Az egész társulás területén kiterjesztik a szelektív gyűjtést, 400 új gyűjtőszigetet létesítenek, megkezdik a háztartásoknál történő, fajták szerinti gyűjtést. Az új rendszerben évente harmincezer tonnát kell szelektíven gyűjteni, ma ez a mennyiség hatezer tonna.

Természetes, hogy ez a szolgáltatás nem oldható meg az eddigi hulladékszállítási díjból, a fizetendő öszeget  meg kell növelni, mindenütt ugyanarra a szintre kell hozni. Ez különösen a kisebb településeken okoz problémát, ahol eddig jóval kevesebbet fizettek ezért a szolgáltatásért, mint a városokban.

A legelterjedtebb, 120 literes gyűjtőedény ürítéséért Veszprémben eddig alkalmanként 370 forintot kellett fizetni, 2010-től ennek a társulás területén egységes tarifája 491 forint lesz. Veszprémben a legutóbbi testületi ülésen nem kevesebb mint harmincnégy százalékkal emelték meg a hulladékszállítás díját.

Az új hulladékkezelési rendszer 2010 júniusában kezdi el a három hónapos próbaüzemét, majd ezt követően indul a normál üzem - hangsúlyozta Czaun János. 

Balatonfüreden a hulladékszállítást végző cég javasolta 42 százalékos díjemelést végül mérsékelte a város képviselő-testülete, de még így is drasztikusan, több, mint harminc százalékkal emelkedik januártól a városban a szemétszállítás díja. 

- Bizonytalan, mikor indulhat az új királyszentistváni regionális hulladéklerakó próbaüzeme, és azt sem tudjuk, pontosan milyen költségeket ró majd mindez a városra. Ez jelentősen megnehezíti a döntést.

Úgy vélem a szemétszállítást végző Probio Zrt. javasolta díjemelés nyolc százalékkal csökkenthető - fogalmazott a legutóbbi testületi ülésen dr. Bóka István polgármester.

Somogyi László, a Probio Zrt. igazgatója ezzel szemben kifejtette, ők a regionális társulás megadta költségek alapján számoltak, ezért kérte a testületet, fogadják el a 42 százalékos áremelést.

Több képviselő is jelezte, tisztában van vele, hogy kényszerűségből kell emelni a szemétszállítási díjat, de az egyszeri 42 százalékos emelést még így is túlzottan drasztikusnak tartja. Végül a grémium a polgármester előterjesztette mérsékeltebb, 34 százalékos díjemelés mellett döntött.

Így januártól a jelenlegi 257 forint helyett közel 350 forintba kerül majd egy 110 literes hulladéktároló ürítése, míg a Probio emblémával ellátott 110 literes szemetes zsák 460 forintba kerül majd.

Mint arról korábban már beszámoltunk a helyi szeméttelep a jogszabályoknak megfelelően bezárt. Az átmeneti időszakban a város szemetét a veszprémi hulladéklerakóba szállítják, az ezzel járó többlet költségeket már ez év júliusától beépítették a szállítási díjba.

Pápán 2009. július 15-től, amióta Ajkára szállítjuk a hulladékot, 50 százalékkal emelkedett a szemétszállítás díja. Ebben 5 százalékos áfa emelés is van, illetve az inflációt is követi a díj - tudtuk meg Kovács Attilától, a Közszolgáltatási Kft. igazgatójától. 

Pluszköltségként jelentkezik nálunk a régi telepen (aminek az engedélye ez év július 15-én lejárt) létesített átrakó. Ott öntik ki az autók a szemetet, majd egy homlokrakodóval berakjuk az ajkaiak által ideszállított 33 köbméteres konténerekbe. Ezeket az ajkai autók szállítják el kettesével, naponta hatot. A hulladékgyűjtés-szállítás tehát nem különbözik az eddigiektől, hiszen ebből a lakosság semmit nem érzékel.

A gyűjtési, szállítási napok sem változtak. A jövő év közepétől indul be a királyszentistváni lerakó, ennek a teljes költsége 440 millió forint. Ebből a városra eső rész 51 millió. Ennek az összegnek a fedezete épült be az idei díjszabásba.

Összességében tehát elmondható, hogy egy 100 literes edény (egy családi házra vonatkoztatva) ötvenkétszeri ürítése a 2009-es év egészét tekintve bázisadatként 24 ezer forint volt. 2010-ben, a tíz százalékos emelést követően ez 26 400 forint, 2011-től pedig, a királyszentistváni üzem indulását követően 34 ezer forint lesz - tájékoztatott a várható díjakról Kovács Attila.

A 270 lakosú Raposkán vállalhatatlannak tartják a regionális kommunális hulladékgyűjtő konzorcium elindulása miatt rájuk rótt terheket. A község képviselő-testülete  tegnapi lapzártánk idején tárgyalt a kommunális hulladék elszállításának jövő évi díjairól.

Bolla Albert polgármester előzetesen úgy vélte, hogy a szolgáltatás közvetlen biztosítása kapcsán a szolgáltató által javasolt 4,5 százalékos emelést várhatóan elfogadja a testület, de a konzorcium belépése miatt ehhez kapcsolódó további 27,5 százalékos emelést elutasítják.

A falunak már így is jelentős gondokat okoz, hogy egy korábbi szerződés miatt az önkormányzatnak kell beszedni a lakosságtól a díjakat. S ha valaki nem fizet, ahelyett az önkormányzatnak kell a díjat kifizetni a szolgáltatóknak. A közel harminc százalékos plusz emelés még tovább csökkentené a lakossági fizetési kedvet.
A társulás területén mindenütt nő a hulladékszállítási díj.  

Várpalotán jelentős mértékben, 351 forintra emelkedik a lakossági hulladék ürítésenkénti szállítási díja.

A várpalotai képviselő-testület legutóbbi ülésén Helt Tamás, a közüzemi kft. ügyvezetője számolt be az emelés hátteréről.

Elhangzott, a január 1-től esedékes magasabb díjra főképp a várpalotai nem veszélyes hulladék-lerakó bezárása miatt van szükség, melynek következtében a kommunális hulladékot a somi hulladéklerakó telepre szállítják el ártalmatlanításra.

Helt Tamás elmondta, az eddig kialakított szelektív hulladékgyűjtési rendszert kibővítik, a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken túlmenően, január 1-től minden családi házban lakónak lehetősége lesz a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés igénybevételére.

Akik a cégtől szelektív hulladékgyűjtő edényzetet igényelnek, lehetőségük lesz a 120 literes, kommunális hulladékgyűjtő kukát 80 kisebb méretű, 80 literes edényzetre cserélni, s ebben az esetben 351 forint helyett 336 forint lesz a hulladék szállítás ürítésenkénti díja.

Két évig üzemelhet a cseri lerakó

A megyében már csak három hulladéklerakó üzemel, Ajkán, Tapolcán és Veszprémben. A megyeszékhelyen a Csererdei lerakót tavaly bővítették, az idei év elejétől ez az egység is üzemel. 

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt. városgazdálkodási igazgatójától, Horváth Zoltántól megtudtuk, a lerakó bővítésére azért volt szükség, mert az észak-balatoni térség hulladékkezelési rendszerének üzembe állítása és a királyszentisváni feldolgozó építése csúszik.

A cseri lerakó betelt, ám a folyamatosan érkező szemét elhelyezéséről mindenképpen gondoskodni kellett. A 120 millió forintos beruházás pénzügyi hátterét a VKSZ Zrt. a saját költségvetéséből biztosította. Az újonnan épített rész megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, mechanikusan szigetelték egy speciális fóliával.

Felfogják és elemzik a keletkező csurgalékvizet, a területre az  érvényes engedélyük szerint 2012 végéig szállítható a kommunális hulladék. Kapacitásuk 40 ezer tonnaév.

Veszprémmel együtt 21 település háztartási szemete kerül ide, többek között herendi térségből, Felsőörs környékéről, Sólyból, Hajmáskérről. A nem nagyüzemi veszélyes hulladékot külön gyűjtik a Kistó utcai telepen.

A lakosságnál keletkező veszélyes anyagokat (akkumulátor, elektronikai hulladék, használt sütőolaj) is be tudják fogadni és azokat újrahasznosításra tovább szállítják. 

*

A szemét kezelését az eddigi történelmünk folyamán kulturális kérdésként kezeltük. Az elmaradott középkori városokat elárasztotta a szemét, az emberek térdig jártak a mocsokban és az ürülékben.

A művelt  Európa háborút indított a Szent föld visszaszerzéséért, a keresztesek településeinek bűzét Észak-Afrikában kilométerekről lehetett érezni.

Az arab városokét nem, azokban szennyvízelvezetési rendszer és vízöblítéses vécék üzemeltek. Évszázadok kellettek ahhoz, hogy az emberek megértsék, a mocsok és szeméthegyek jelentik a járványok forrását.

Ma már köztudott, hogy a hulladék korszerű kezelése nem  csak kulturális és egészségügyi kérdés, hanem a föld jövőjének is záloga. Mindenki tudja ezt, de kevesen hajlandók tenni érte. Pedig már ezen a téren is túl vagyunk a 24. órán.

Varga Domokos Péter
[email protected]
 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!