Életveszélyes ház - Mégsem kellene bontani?

Pétfürdő - Nem kell lebontani a Boross család alap nélküli házát, csupán a talaj stabilizálására és fal megerősítésére van szükség.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Máhl Krisztián, szerkezeti megerősítéssel foglalkozó szakember mondta el Naplónak, s a lapunk hasábjain a közelmúltban bemutatott pétfürdői családnak.

Ahogy a Kilakoltatott család címmel megjelent cikkünkben megírtuk, Boross Imre és felesége tavaly 10,5 millió forintos hitelből vásárolt egy első látásra jó állapotban lévő családi házat a településen, ám idén az épület süllyedni és repedezni kezdett, az építésügyi hatóság pedig 2010. május 31-ig határidővel bontást írt elő. 

- Klasszikus értelemben nincs alapja a lebontásra ítélt épületnek, ám a probléma nem egyedi, a településen is több házon láthatók a talaj mozgásának és süllyedésének betudható mozgásos repedések - mondja a szakember, aki szerint bontási költségen megmenthető az életveszélyesnek nyilvánított ház.

Máhl Krisztián elmondta, elsőként egy talajmechanikai vizsgálatra lesz szükség, ami feltárja mi van az épület alatt, azaz megmutatja a süllyedés okát. Ezt követően statikai vizsgálat következhet, amely alapot szolgáltathat egy komoly szakértői vélemény elkészültéhez.  A helyszínen egyeztettem a családdal, szinte biztos vagyok benne, hogy a szerkezeti megerősítéssel megmenekülhet a ház.

A véleményemet alátámasztó szakértői véleménnyel a bontási határozatot is meg lehetne támadni - véli a szakember, aki mielőbbi cselekvést sürget.  A csapadékos időjárás nem kedvez az épületnek, minél később állunk neki a munkának, annál többe kerül majd a megerősítés.

Egy másik, hasonló problémával küzdő pétfürdői házon is dolgoznak a szakemberek, így megtudtuk, a munkálatok során előbb tömörítik a talajt, majd cölöpöket vernek le, s betont injekcióznak a támfalak alá. Ezt követően a falazati hibák javítása következhet úgynevezett fallvarrásos technikával (pántozás).

Máhl Krisztián hozzátette, nem úgymond tüneti kezelésről van szó, a Boross családnak hosszú távon is megoldást jelenthetne a ház szerkezeti megerősítés.

Boross Imréné örült ugyan a megkeresésnek, ám elmondta, jelenleg még a házra felvett hitel fizetése is komoly gondot okoz a családnak, ezért egyelőre nem gondolhatnak milliós kiadásokra. 

- Szerettünk volna peren kívül megegyezni a ház előző tulajdonosával, ám elzárkóztak a találkozótól, így minden bizonnyal a bíróságon folytatódik az ügy. Mielőbb pénzre lenne szükségünk, hiszen az építésügyi hatóságtól megérkezett a jogerős határozat, azaz május végéig mindenképp le kell bontanunk a házat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!