Postából varroda - Magad uram, ha nincs szolgád

Nincs sok kitörési lehetőség Küngösön. A Kelet-balatoni kistérség legkisebb, egyébként hátrányos helyzetű településén kevesebben, mint hatszázan laknak.

Halmos György

Ami Küngös egyik szerencséje lehetne, méghozzá az, hogy nagyjából azonos távolságra található Székesfehérvártól, Veszprémtől és Siófoktól, az az egyik legnagyobb hátránya is, nehéz megközelíteni az említett városokat, ahol a munkahelyek vannak.

Az infrastruktúra hiányos, a vonatközlekedés megszűnt, posta nincs, a buszközlekedés vagylagos. A településen egy mezőgazdasági cég mellett az önkormányzat a legnagyobb munkáltató.

Az eddig leírtak nem sok okot adnak a bizakodásra, ha csak az nem, hogy a településen néhány hónapja hét magánszemély, a régióban, de országosan is az elsők között szociális szövetkezetet alapított, amelynek eredményeként az egykor szebb napokat látott postaépületben egy varroda kezdi meg működését hamarosan. A Nyugat-Európában már bevált ötlet hazai, pontosabban küngösi adaptálása Szabó Katalintól származik, aki egyben a hosszú nevű Küngösi Szociális Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet demokratikusan megválasztott elnöke.

Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a szociális szövetkezet tevékenységét úgy hatáőrozza meg, hogy abban alapvető jellegű a társadalom leszakadó rétegei helyzetének javítására való törekvés.

A nyitott tagság és a változó tőke elvei szerint működő, jogi személyiséggel rendelkező szervezet általános célja a tagjai gazdasági, valamint más társadalmi (kulturális, oktatási, szociális, egészségügyi) szükségletei kielégítésének elősegítése, munkanélküliek foglalkoztatása, illetve az iskoalszövetkezeti jelleg kialakítása.

- Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy az itt megtermelt javakat helyben értékesítsük, olyan termékeket állítsunk elő, amiket a kereskedelemi lépcső kihagyásával adhatunk el - válaszolta érdeklődésünkre Szabó Gergely polgármester. Katalin foglalkozását tekintve varrónő, ő vetette fel, hogy indítsunk el egy varrodát, hiszen az átlagot meghaladó a munkanélküliség itt a faluban.

- A modell lényege, hogy a kis közösségünket meg tudjuk tartani, ha lehet, itt helyben biztosítsunk az embereknek munkát. Ezt úgy szeretnénk elérni, hogy a termeléstől kezdve az értékesítésen keresztül mindent mi akarunk a kezünkbe tartani. A varroda, majd később a mezőgazdasági tevékenység csak egy-egy szelete a szociális szövetkezet szerteágazó feladatkörének, ezen kívül foglalkozunk majd szociális ellátással, kulturális programokkal - ismertette Szabó Katalin.

- Ugyanakkor nincs még mindenre kialakult koncepció, sok minden kísérleti fázisban van - tette hozzá a polgármester.

Az unióban már régóta működnek szociális szövetkezetek, hasonlóan kistérségekben, hátrányos helyzetű településeken. Tulajdonképpen a nyugat-európai mintákat adaptáltuk a magyar helyzetre.

A következő lépés a falupiac nyitása lesz, ahol a megtermelt és elkészített termékeket el tudjuk adni, sőt szeretnénk egy mintagazdaságot is kialakítani - sorolta Szabó Katalin. - A szövetkezet működtetéshez Leader-forrásokra szeretnénk pályázni, de a munkaügyi központ is támogatja a kezdeményezést - közölte a polgármester.

Ami jelenleg konkrét az a textilalapú hulladék feldolgozása. A nagy varrodák által nem használt, vagy hulladékként kezelt szabászati anyagot elszállítják Küngösre, ebből játékot, díszpárnát sapkát, táskát, ágyhuzatot lehet készíteni. Szeretnénk minél több munkanélkülinek munkát adni, olyanokat is szeretnénk megszólítani, akik tudnának dolgozni, de valami miatt kiestek a foglalkoztatásból. Ezenkívül szeretnénk a csökkent munkaképességűeket is foglalkoztatni - jegyzete meg a polgármester.

Komoly fejtörés előzte meg a szociális szövetkeztet alapítását, sokmindenen gondolkodtak, végül ez tűnt a legjobb megoldásnak. A gazdálkodással kapcsolatban az üzleti terv a mérvadó, vagyis az eladott termékekből árából kell finanszírozni a dolgozók bérének egy részét, miután megszűnik az állami támogatás, vagyis néhány éven belül, önellátó lesz, legalábbis kellene lennie a szövetkezetnek.

Adódik a kérdés, mi ebben a buktató, hiszen túl szépen hangzik? Csökkenthető a munkanélküliség, helyi terményeket olcsóbban tudják megvásárolni a településen élők, olyanok is munkához juthatnak, akik már kiestek az ellátórendszerből, sőt az állam is támogatja a kezdeményezést.

- Eddig nem fedezték fel ezt a szövetkezeti formát - adja a választ a polgármester és rögtön hozzáteszi, hogy a küngösiek az elsőként elsőként lépnek erre az útra.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!