Strandátszabás télen

Balatonfüred - A jövő évi szezonra új fazont kap az Esterházy és a Kisfaludy strand. A területet fejlesztése mellett közfunkciókkal ruházzák fel a strandokat, amelyek egész évben nyitva állnak majd a nagyközönség előtt.

Tremmer Tamás

A város két strandjának intenzív fejlesztése tíz évvel ezelőtt kezdődött. Azóta mintegy 600 millió forintot költöttek az elmaradott, lepusztult területekre.

A fejlesztés most újabb lendületet vett, a Közép-dunántúli Operatív program keretében meghirdetett pályázati lehetőségnek köszönhetően 2010 nyaráig az Esterházy és a Kisfaludy strandra együttesen 237,6 millió forintot költenek, amihez 95 milliós támogatást kapnak. Minderről Somogyi László a Probio Zrt. vezérigazgatója számolt be sajtótájékoztatón.

A két strand fejlesztését tíz éve úgy kezdték, hogy az Esterházyra az igényesebb-, a Kisfaludyra a sportosabb, fiatalosabb vendégeket várják. A most induló beruházásokkal is ezt a vonalat erősítik.

A fenti keretösszegből a 4,5 hektáros Kisfaludy strandra 146,8 millió forintot költenek. Átépítik a bejárati és a fogadó épületeket, a szociális blokkot és a kültéri öltözőket; új játszóteret és sportpályát, napozóstégeket alakítanak ki. A teljes parkot felújítják, rendbe teszik a Koloska patakmedret és a torkolatot.
A további pénzt a háromhektáros Esterházy strandra költik. Ebből futja élmény szökőkútra, feltöltött homokfövenyes partra, akadálymentesítésre, térvilágításra, parképítésre, új játszótérre, napkollektoros medence fűtésre.

Mindkét strandi terület a nyári fizető időszakon túl közparkként funkcionál majd, játszóterekkel, sportpályákkal, vendéglátó üzletekkel.

Lapunk kérdésére a vezérigazgató elmondta, a munkaterületeket a héten átadták, a kivitelezőknek 2010 április végi határidőt szabtak. A májusi strandnyitásra már minden a helyére kerül.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!