Tiszta vizet cégen belül - Az etikus és jogszerű működés szabályainak betartása és elvárása

Budapest - Ma még kevés magyar üzletember ismeri a cégen belüli korrupció elleni eszközöket, és még kevesebben hiszik, hogy azok alkalmazásával pénzt, energiát lehet megtakarítani, egyúttal meg lehet védeni a vállalat jó hírnevét - mondta el Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország vezetője. A szervezet a válság kapcsán vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelveket fogalmazott meg.

Osváth Sarolta

A Transparency International hazai irodája a korrupció elleni módszerek közvetítésére, a felső vezetők képzésére vállalati támogatói fórumot alapított, A fórum tagjai, az Ernst & Young, E.ON, GSK, Pannon, Pfizer, Antalis és Sciamus képviselői a közelmúltban már tizedszer cserélték ki szakmai tapasztalataikat egymással és számos nemzetközileg elismert szakemberrel. Ezúttal a vállalaton belüli korrupció megelőzésének és az átláthatóság megteremtésének módszereiről volt szó.

- Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy tájékoztatást nyújtsunk az üzleti szektornak a korrupciós kockázatokat csökkentő lehetőségekről - tette hozzá Alexa Noémi. - Ezért hívtuk a fórumunkra Enery Quinonest, az EBRD compliance, vállalati korrupcióellenes részlegének vezetőjét. Előadásában a prevenció fontosságára hívta fel a figyelmet. Szerinte a lehetséges kockázatok feltérképezésével és megelőzésével az adott cégszervezet nemcsak jelentős összegeket takaríthat meg, hanem a későbbi veszélyforrások kialakulását is csökkenti. Rámutatott arra is, hogy a korrupció elleni prevenció olyan vállalatvezetési módszer és befektetés, ami megtérül.  A belső korrupció megelőzésére már vannak kialakult módszerek  ezt a területet összefoglaló néven compliance-nak nevezzük. A lényege a vállalatok etikus és jogszerű működésére vonatkozó szabályok betartása és betartatása. A jelentős nemzetközi és magyar vállalatok egy része évek óta alkalmazza, az utóbbi években kifejezetten bővül ez a kör.

- A gazdasági válság ugyanis egyebek közt rávilágított arra is, hogy átláthatóság nélkül nemcsak egyes vállalatok vannak veszélyben, hanem maga az egész rendszer. A korrupció különböző megnyilvánulásai lehetetlenné teszik a tiszta munkát, és ennél is súlyosabb, hogy a kiszámítható és biztonságos üzleti tervezést is, ami óriási károkat okoz a gazdaságnak - emelte ki a szervezet vezetője.

- Meggyőződésünk, hogy a válság után kialakuló új gazdasági világrendben a compliance és az általa őrzött átláthatósági és antikorrupciós értékek minden eddiginél fontosabbak lesznek. A Transparency International Korrupciós jelentése is rámutatott arra, hogy amennyiben a korrupció ellenőrizhetetlen marad, a magánszektor nem lesz képes a lehetőségeit kihasználni. A korrupció ugyanis csorbítja a piaci versenyt, ezzel lassul a gazdasági növekedés és késhet a válság utáni fellendülés - fogalmazott a TI vezetője.

- Szervezetünk éppen ezért vesztegetésellenes üzletpolitikai irányelveket fogalmazott meg, amelyek a nemzetközi szervezetek magatartáskódexein alapulnak. Röviden arról van szó, hogy a korrupció megelőzésében elkötelezett cégek deklaráltan tiltsanak meg minden, közvetlen vagy közvetett vesztegetést, és kötelezzék el magukat egy vesztegetésellenes program kidolgozása és végrehajtása mellett. Üzletpolitikai irányelveik tartalmazzák a tisztesség, az átláthatóság és elszámoltathatóság alapértékeit, a belső vállalati kultúra pedig a bizalomra és a vesztegetést elutasító magatartásra épüljön. Programjuk foglalja össze a vállalat vesztegetésellenes intézkedéseinek összességét, beleértve az értékválasztást, a cél- és eszközrendszert, a folyamatszervezést, a képzést.
 
Együttműködés más szakemberekkel

Biró Ferenc, az Ernst & Young Visszaélési-kockázatkezelési Szolgáltatások vezetője szerint a vállalatok éves bevételének öt-hét százaléka folyik el törvénytelen vagy etikátlan működés miatt. A visszaélések növekedésének megakadályozására jobb belső szabályzatokra és eljárásokra, fokozottabb ellenőrzésre van szükség. Az előírások valódi kultúraváltás nélkül mit sem érnek.

Bedő Nóra, a svéd távközlési tanácsadással foglalkozó Sciamus ügyvezetője elmondta, az elmúlt hat évben több mint hatvan olyan projektet hajtottak végre, amelynek célja a telekommunikációs költségek leszorítása. Átlagosan 40 százalékos megtakarítást értek el. Az állami és önkormányzati tulajdonú intézményektől nem sok megbízást kapnak, úgy vélik, elsősorban azért, mert nem gazdasági érdekek húzódnak meg a döntések hátterében. Sokszor sejtjük, hogy korrupcióról van szó.

Szalóki Tünde, az Antalis irodai és digitális papírok üzletágvezetője kifejtette, támogatnák, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tendereinek kiírása és lebonyolítása a jövőben a Transparency International  vagy független audit szervezet  bevonásával történne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!