Kinek lehet, kinek érdemes a földfelszíni digitális tévé vételére átállni?

Írásunkban azt próbáljuk sorra venni, kinek lehet, kinek érdemes átállni a földfelszíni digitális tévéadások vételére.

Győrffy Árpád

Elsőként érdemes végiggondolni azt, hogy a műsorkínálat kielégíti-e az igényeinket. Ingyenesen jelenleg a köztévék négy műsora - az MTV 1-es és MTV2-es, a Duna Televízió 1-es és Duna TV Autonómia programja -, a két országos kereskedelmi adó, az RTL Klub és a TV2, valamint tesztjelleggel az angol, francia és német nyelven párhuzamosan adó Euronews  csatorna programja és a Magyar Rádió MR1 Kossuth, MR2 Petőfi és MR3 Bartók Rádió műsora fogható.

Kódolva sugározzák a HírTV és az ATV műsorát, így azt csak az ezekre külön előfizetők tudják nézni. A kettőre egy csomagban adják évi ötezer forintért. December 31-én járt le egy akció, amelyik egy éven át ingyenes nézési lehetőséget adott azoknak, akik a sugárzást végző cég, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) által megfelelőnek minősített készüléket vásároltak.

Fontos kérdés, hogy mennyibe kerül a technikai feltételek megteremtése. A televíziók közül azokkal lehet közvetlenül fogni az ilyen adásokat, amelyek képesek a DVB-T MPEG-4-es rendszer vételére. Az AH Zrt. ezek közül is csak azokat ajánlja, amelyek tartalmazzák a későbbiekben várhatóan használandó AAC hang dekódolási funkciót is.

Az ilyen készülékek a Mindig TV feliratú, mosolygó tévés matricáról ismerhetők meg. Ma egyetlen gyár mintegy húsz készüléktípusa szerepel a listán. Más gyártóknak is van néhány olyan készüléke, amelyek a legfontosabb követelményeket teljesítik, de a matricát még nem érdemelték ki.

Jelenleg az üzletekben kínált készülékek túlnyomó többsége az múltszázad vételi technológiájával készült. A megfelelő televíziók többsége a százezer forint feletti kategóriába tartozik.

Egy adapter, a set-top-box segítségével a régi készülékünket is alkalmassá tehetjük az földfelszíni digitális vételre. Csodára persze ne számítsunk, de javulhat kicsit a kép, és a digitális rendszer olyan külön szolgáltatásait is használni tudjuk, mint az elektronikus műsorújság, az adás késleltetése és arra alkalmas set-top-box esetén a műsor digitális rögzítése. Ilyen készülékeket már 15 ezer forinttól kaphatunk, de ha ragaszkodunk a tanúsított minőséghez, akkor 20-25 ezer alatt ne nagyon számítsunk rá. Angliában az alapfunkciókat tudó set-top-boxokat 10 fontért - háromezer forintért - adják a polgároknak.

A harmadik lehetőség a számítógéphez csatlakoztatható digitális tévétuner. Ilyent már tízezer forint körüli áron is vehetünk, de készüljünk fel rá, hogy ezek csak gyors készülékkel működnek.

Végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egyáltalán tudjuk-e fogni a műsort. A hivatalos közlemények szerint jelenleg már az ország több mint 80 százalékában lehetőség van erre, de általában csak akkor, ha tető-, esetleg padlásantennát használunk.

Miközben nyugati országokból olyan tapasztalatokról tudunk, hogy antennaként többnyire elég egy drótdarab, nálunk a Kab-hegyi adótól 4 kilométerre, teljes rálátással sincs a vételhez megfelelő nagyságú jelszint a lakáson belül szobaantennával.

Igaz, ma már nem is ígérik, csak néhány éve beszéltek a sugárzást ma végző cég szakemberei arról, hogy az ország jelentős részén nálunk is elég lesz a szobaantenna.

Szívesen vennénk, ha hozzászólásaikban olvasóink is megírnák tapasztalataikat. Az esetleges kérdésekre is megpróbálunk választ találni.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!