Megyei labdarúgás - Százhuszonnégy túlélő

Megyei körkép - A legfontosabb hír, hogy a gazdasági válság ellenére a megyei labdarúgó szövetséghez tartozó valamennyi csapat (számszerint 124) túlélte a nehéz időszakot és talpon, illetve pályán maradt.

Novothny Ottó

- Természetesen örülünk, hogy az elsőtől a negyedik osztályig mindenki megmaradt, de ettől függetlenül gondolkodunk valamilyen könnyítésen, hiszen változatlanul nehéz év áll előttünk - kezdte Hamar László aki kilenc éve a Veszprém megyei Labdarúgó Szövetség elnöke. - Fontos tudnivaló, hogy a mi szervezetünk kizárólag a nevezési díjat szabja meg. Ez országos szempontból a középmezőnyhöz tartozik. Minden egyéb költségnél mi csak beszedők vagyunk, annak nagyságát természetesen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) határozza meg.

- Korábban történtek meghökkentő esetek a pályán és azon kívül is.

- A fegyelmi helyzet statisztikailag javult. Mindössze hét olyan ügyünk volt, amely a fellebviteli bizottsághoz került. Emellett egyetlen mérkőzés szakadt félbe. Ez mindenképpen biztató, de természetesen ezen a területen mindig lehet javítani.

- Előrelátó újítás volt, amikor négy éve önállósodtak.

- Ez biztosítja azt, hogy minket nem érint hátrányosan a döntés: megszűnik a megyei sporthivatal. Azt gondolom, hogy a többi sportág megyei szervezetének is hozzánk hasonló irányba kellene mozdulnia. Mi önállóan gazdálkodunk, irodabérletet fizetünk és minden bizottságunk élén olyan ember van, aki érti a szakmáját. Utóbbit különösen nagy dolognak tartom.

- Nehezíti a munkájukat az NB III körüli bizonytalanság.

- Ez így igaz, a harmadik vonal egyszerűen koncepció nélküli. Nincs kötelezve a bajnok a feljebb lépésre, ezért aztán mindig az utolsó pillanatban derül ki, hogy a megyei bajnokságban milyen lesz a mezőny. Például a Várpalota, vagy a Badacsonytomaj helyzete érdekes és akkor még az NB-s bajnoki rendszer várható átszervezéséről nem is ejtettünk szót.

- Ahogy az MLSZ elnök távozásáról sem.

- Kisteleki István nagy lendülettel és tervekkel jött, egyelőre úgy tűnik, hogy furcsa körülmények között megy is. Kezdjük a jóval: Telki létrehozása, a gyermek labdarúgó szövetség életre keltése, az U-20-as válogatott sikere. Több van azonban a rossz oldalon: az amatőr focit ígéretei ellenére elhanyagolta, óriási hiba volt Van Buuren idehozása, az FTC kizárása (hozzáteszem: ezzel egyet lehetett volna érteni, ha legalább még másik három csapat is ugyanerre a sorsra jut). Mindemellett nyolc főtitkárt fogyasztott el és egyébként is jellemző volt, hogy folyamatosan nőtt az aparátus száma, állandóan új arcok bukkantak fel a szövetségben és annak környékén.

- Bunda-ügy?

- Értékelhetetlen az egész. Mindenki beszél róla, mindenki jól értesült, de tények és bűnösök nincsenek és valószínűleg nem is lesznek. A horvát szövetség eljárásával értek egyet: ők addig nem foglalkoznak az üggyel, amíg a rendőrség eléjük nem teszi a nyomozás végeredményét.

- Említette, hogy hiba volt a holland szakembert kinevezni az utánpótlás nevelés élére, pedig ez fontos terület.

- Magyarországon teljes a káosz akadémiástól együtt. Egy példát szoktam mesélni ezzel kapcsolatban: az egyik ismerősöm kint járt Franciaországban és meglátogatta az egyik focisulit. Mondták, hogy ma szünnap van. Sebaj, mondta a szakember, megyek másik helyszínre. Mire csodálkozva közölték vele, ha itt szünet van, akkor máshol is, mert ők országosan együttműködnek. El tud ilyesmit képzelni nálunk?! Teljes a fejetlenség, tizenéves gyerekek mennek külföldre, ami emberkereskedelem, de ugyanakkor megértem, mert itthon nincs lehetőségük a kibontakozásra. És akkor ebben a témakörben is mehetnénk mélyebbre a három mondatos amatőr szerződésekkel, melyeket persze az UEFA semmibe nem vesz.

- Szinte meg sem merem kérdezni: milyen jövőt jósol a a labdarúgásnak itthon?

- Vegetálást. Ilyen feltételek mellett képtelenség az előrelépés. Egy esetben változhat talán a dolog, ha az MLSZ élére olyan ember kerül, aki bele mer nyúlni mélyen a folyamatokba és betartja elődje elfelejtett három pontját: rend, fegyelem, törvényesség.

A megyei szövetség felépítése

A szervezet elnöke Hamar László, főtitkára Kadlicskó Ferenc. A szakmai alelnök Máté István, a gazdasági Boczkó Gyula. Az elnökség tagjai: Horváth István, Lesz Ferenc, Pupos Géza, Sebők Lajos. A játékvezetői bizottság vezetője Koma László, a fellebviteli bizottságé Vörös Sándor. A fegyelmi közösséget Kiss Endre irányítja, míg az utánpótlásért Tóth Attila a felelős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!