Horváth Zsolt az Új Magyarország Fejlesztési Tervet kritizálja

Veszprém - Az elmúlt időszakban a kormány nem tudta kihasználni az uniós források adta lehetőséget, a gazdaság szinte minden területén elmaradt a kifizetések hatékonysága - értékelte dr. Horváth Zsolt az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) végrehajtását, illetve a területet felügyelő miniszter, Varga István munkáját csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Varga Domokos Péter

Az országgyűlési képviselő megalakulásától, 2006-tól tagja az ÚMFT végrehajtását felügyelő eseti bizottságnak. A testület értékelte az operatív programok lebonyolítását, elsősorban a 2009-es évet, erről adott számot Horváth Zsolt. Elmondta, a kormány cserbenhagyta a kis- és középvállalkozókat, hiszen lehetetlen feltételekkel kiszorította őket a pályázati lehetőségekből. Hangsúlyozta, Varga István megválasztása óta egyszer sem vett részt a bizottság ülésein, egyszer sem vett részt parlamenti vitában, egyszer sem válaszolt interpellációra, kérdésre. Szerinte a miniszter nem képviselte tárcája érdekit, teljesítménye elfogadhatatlan.

Közölte, 2004 óta 790 milliárd forint uniós pályázati pénzt fizettek ki, ez a teljes keret 12 százaléka. A kormány által többször bejelentett 1 400 milliárdról kiderült, hogy fiktív szám, soha nem volt mögötte valós tartalom. Az összeg jelentősen elmarad a kormány által megszabott léptéktől. A lassú kifizetés oka az intézményrendszer nem megfelelő működésében keresendő. Nem egyszer előfordult, hogy a  nyertesek az ügyintézési folyamat lassúsága miatt visszamondták a pályázatban való részvételt, mert az önrészként  vállalt összeg nagymértékben megnövekedett. Példaként a herendi iskolafelújítás elmaradását említette a képviselő.

2004 óta immár harmadik alkalommal készülnek arra, hogy több millió forintért átvilágítsák az intézményrendszert. Az egész vertikumban 2 500 ember dolgozik, beleértve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, a közreműködő szervezeteket, a Kistérségi Koordinációs Hálózatot, de emellett megbecsülhetetlen azoknak a száma, akik külsősként, kiszervezés útján dolgoznak - világított rá egy másik problémára a képviselő. Ehhez hozzátette, a foglalkoztatott emberek száma önmagában mégsem lenne gond, ha hatékonyan végeznék a munkájukat, ha az uniós források eljutnának rendeltetési helyükre.

A kormány adópolitikájával tönkretette a vállalkozásokat, pénzügypolitikájával tönkretette az önkormányzatokat, fejlesztéspolitikája pedig nem a gazdaság növelésére irányult - foglalta össze kritikai észrevételeit Horváth Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!