Megdöbbent az orvos is: melanoma-gyanús iskolások

Balatonvilágos - Az országban elsőként végeztek általános iskolában szervezett bőrgyógyászati szűrést. Az eredmény még a szakembert is meglepte: a helyi iskolában szinte valamennyi vizsgált diáknak voltak bőrproblémái, sőt négyüknél a melanoma gyanúja is felmerült.

Martinovics Tibor

Több volt a gond, annál, amire számítottam. Mondhatom indokolatlanul egyetlen tanuló sem jelent meg a vizsgálaton.

A pattanásos arcbőr nem meglepő, az már igen, hogy több gyereknél találtam festékes anyajegy problémát, ami később tumoros elváltozáshoz vezethet, és négy tanulónál felmerült a melanoma, azaz a bőr rákos elváltozásának komoly gyanúja is - válaszolta érdeklődésünkre dr. Hernádi Mária.

Az iskolai szűrést végző bőrgyógyász főorvos hozzátette: a vizsgált harminc tanulónál több esetben talált olyan, még panaszmentes bőrelváltozást, amelyeket így korán észlelve könnyű gyógyítani, később viszont komolyabb gondot okozhattak volna.

A szakorvos hangsúlyozta: a bőr daganatos képződési folyamata az utóbbi időben jelentősen felgyorsult, évente megduplázódik a bőr tumorok száma, különösen a fiatal korosztályban illetve a nőknél gyakori a jelenség.

Hernádi Mária kiemelte: a bőrelváltozások esetében nagyon fontos a korai felismerés, ezért azt tanácsolja, aki csak teheti legalább évente egyszer menjen el egy onkológiai tapasztalattal is rendelkező bőrgyógyászhoz, hiszen egy néhány perces vizsgálattal megelőzhetők lennének a súlyos elváltozások.

Pernecker Antalné, a Mészöly Géza Általános Iskola igazgatója kérdésünkre elmondta: a tanintézménybe járó 88 tanuló közül a szülőkkel történő egyeztetés után meglepően sokan, mintegy hatvanan jelentkeztek a szűrésre, így a tervezett vizsgálatot két napra kellett elosztani, jövő hét kedden is lesz egy újabb szűrés.

A diákok mellett a pedagógusok is részt vettek a szűrésen. 

- Azt itt az iskolában is észleljük, hogy a bőrelváltozások problémát jelentenek, foglalkoztatják a szülőket, nem véletlen a nagy érdeklődés. Örömmel adtunk helyet a kezdeményezésnek, sőt szeretnénk rendszert csinálni a szűrésből, fél évente, vagy évente megismételni a vizsgálatokat. Úgy tűnik a szülők és a diákok is partnerek ebben - fogalmazott az iskolaigazgató.

*

A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A melanomás betegek száma ijesztően nő, amit a szakemberek a környezeti hatásokkal, elsősorban a túlzott napozással magyaráznak.

Jelentős kockázati tényezőt jelentenek a szabálytalan pigmentációjú és szélű anyajegyek, illetve a fehér bőr.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!