Porcelán minták textíliákon

Herend - A herendi minták ezúttal nem a porcelánokon, hanem a kiskunhalasi kézműves, Fehér Károlyné textíliáin elevenednek meg.

Balla Emőke

Fehér Károlyné herendi, zsolnay, hollóházi, meisseni és kalocsai porcelánminták hímzésével készít terítőket, szalvétákat, futókat, étkezési szetteket. Szívéhez legközelebb a herendi minták állnak, ezeket hímezte legelőször, árulta el a kiállításon.

A kézimunkák úgynevezetett vagdalásos technikával, a hímzések osztott hímző egy szálával, tűfestéses módszerrel készülnek, melyek összességében úgy hatnak, mintha egy festményt néznénk. A kézműves  akinek hobbija mára iparművészeti kuriózummá vált  arra törekszik, hogy kézimunkáin az eredetihez legközelebb álló színt alkalmazza, mondta a tárlatot megnyitó Kiliti Zsuzsanna, a Kiskunhalasi Csipkeház igazgatója.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója az elmúlt év bemutatóit, kastély kiállításait, majd az idei terveket sorolta, melyben többek között tojás-, hungarikum-, valamint Latinovits-Ruttkay kiállítás szerepel. Herend a kiváló minőség, az elegancia színtere, a hagyományok ápolására, őrzésére törekszik, ugyanakkor kulturális szerepet is vállal; itt nemcsak egy nap a magyar kultúra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!