Készül már az ország legnagyobb hordója

Badacsonyörs - A rendszerváltás óta eltelt két évtizedben nem készítettek akkora hordót Magyarországon, mint amilyet most badacsonyörsi megrendelésre Egerben állítanak össze.

Varga Ibolya

- A 14 ezer literes hordót közel négy hónapos munkával állítják össze, és szigorú közlekedési és biztonsági intézkedések mellett szállítják Badacsonyörsre, a Varga Pincészethez - nyilatkozta Varga Bálint, a pincészet vezetője. Ebben készül majd a pincészet csúcsházasítása. A különleges méretű hordó készítését az év első napjaiban kezdték, március végén fejezik be. A hat köbméter dongaanyagot 40 köbméter tölgyrönkből készítették.
 
A feladat rendkívül bonyolult volt, az ország különböző erdeiben kellett felkutatni azokat a hatalmas tölgyfákat, amelyek alkalmasak voltak a dongák elkészítésére. A dongákat már méretre szabták a gyaluláshoz, majd 14-16 óra fűtés, melegítés és locsolás következett, közben az abroncsot húzták össze. Ha ezzel a munkafázissal a hordó egyik oldalán elkészültek, a tűzön megfordítják, és további hat óra melegítés következik azért, hogy a dongákat stabilizálják. A hordót magára hagyják és  várják, hogy kihűljön. Hetvenkét óra telik el, mire lekerül róla a merevítés. Csak ezután indulhat útra a hordó.

Magyarországon nem ez lesz a legnagyobb hordó, de ennél nagyobbat csak 1972-ben készítettek, az viszont több mint százezer literes. A most készülő akkora, hogy sok európai ország stadionjában a nézők fejenként egy-egy litert kaphatnának a hordóban található borból, és még akkor is jócskán maradna benne. A pincészet vezetői  azt remélik, hogy a tizennégyezer literes hordó az északi part vonzó látványossága lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!