Visszavárják a jelölt halakat

Jelölt halakat is telepítenek évek óta a Balatonba, hiszen a kutatók ezeken keresztül is hasznos információkhoz jutnak a halak életvitelével kapcsolatosan. A tudományos vizsgálatokhoz alapvető, hogy a horgászok jelezzék, ha valahol ilyen uszonyossal találkoznak.

Tremmer Tamás

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (illetve az előd Balatoni Halászati Zrt.), valamint a tihanyi Limnológiai Intézet szakemberei évek óta haljelöléses vizsgálatokat végeznek a Balatonon. Az elmúlt évek során öt halfaj több mint 7300 jelölt egyedét helyezték ki a tóba, napjainkig több mint 500-ról visszajelzést is kaptak.

A vizsgálatok eredményeként jobban megismerhetjük a telepített halak vándorlási szokásait, a halak növekedését a Balatonban, a telepített állományok visszafogási ritmusát. Sok információ nyerhető a telepítések hatékonyságával kapcsolatban, elsősorban a telepítendő hal méretét, a telepítés helyét és idejét illetően.

Ezeket az ismereteket  a telepítések hatékonyságának növelése érdekében  a jövőben a gyakorlatban is hasznosítani kívánják. Ezt a munkát soha nem lehet lezárni. Számos kérdés továbbra is megválaszolatlanul maradt, ezért a vizsgálatokat a jövőben is folytatják, amihez a horgásztársadalom segítségét kérik.

Minden horgászt arra buzdítanak, hogy ha találkoznak ilyen hallal, az a fogási adatokat (fogás helye, időpontja, hal pontos méretei - testhossz és testtömeg) küldje meg a cég részére. A halak jelölésére fonaljeleket használnak, amit a hátúszó merevítő csontjai közé jelölőpisztollyal rögzítenek. A jel minden esetben a hal bal oldalán található. A felirat a kibocsájtó intézmény postacímét és egy ötjegyű azonosító számot ad meg. Ez az azonosító szám nélkülözhetetlen a beküldendő adatoknál. Szívesen fogadnak olyan fényképeket a halakról, melyeken látszik a mérete és a jel is (például napilapra, vagy mérőszalag mellé fektetve).

Az adatok és képek beküldését elsősorban a postacímükre várják (Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 8601 Siófok, Pf. 18.), de az információk a jelen olvasható címre is küldhetők (MTA BLKI, 8237, Tihany, Pf. 35). További lehetőség az e-mail: [email protected].

Megszokott gyakorlat, hogy a beküldőket megjutalmazzák. A beküldött adatok nagyban segítik a munkát, hogy jobban megismerhessük a Balaton halállományát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!