Állami kitüntetés Csizmadia Gábornak

Veszprém - Magasrangú állami kitüntetést vehetett át több mint három évtizedes pályafutása elismeréseként nemzeti ünnepünk alkalmából a megyei főkapitányság rendészeti igazgatója.

Halmos György

- Az indoklás szerint eddigi pályafutásomért vehettem át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, remélem nem pályám lezárásaként - jegyezte meg félig viccesen Csizmadia Gábor ezredes.

- Már ifjú tiszt koromban megfogadtam, hogy a felső korhatárt elérve megyek nyugdíjba, sőt határozott célom, hogy kitöltöm a hátralévő éveimet. Azt vallom, hogy mindenki dolgozza le azt, amit kiszabtak rá, valahol ez így tisztességes - utalt arra az ezredes, hogy egyetért fegyveres szerveket érintő nyugdíjszabályok szigorításával.

Rövid fejszámolás után kiderült, hogy Csizmadia Gábor 36 éve van a testületnél; 1974-től katonai főiskolát végezett 78-ig határőr szakon, majd a győri parancsnokság rohrerföldi örsén volt parancsnokhelyettes, huszonkilenc éve, 1981. október 1-től pedig a megyei főkapitányságnál dolgozik.

- Tulajdonképpen határőrség zöldjéről a rendőrség kékjére váltottam. Az áthelyezésemet azért kértem, mert minden ide kötött, itt születtem, itt nőttem fel.

Sok nehéz időszakot megéltem a rendőrségnél, a rendszerváltáskor voltam 34 éves, erőm teljében; döntenem kellett, és azt választottam, hogy rendőr maradok - emlékezett vissza a rendészeti igazgató.

Az ezredes tehát nem az életút lezárásának tekinti az elismerést, mindenesetre karrier szempontjából már mindent elért. Két főiskolai diplomával rendelkezik, magasabb pozícióhoz egyetemire lenne szüksége. 

- Ha az élet úgy hozná, akkor hajlandó lennék még tanulni. A második diplomát 40 éves koromban szereztem, teljesen fel kellett pörgetnem magam, szerintem ezek a szellemi megújulások egyetlen embernek sem ártottak még.

Az ezredes szerint az elmúlt években sokat változtott a rendőrség, úgy látja, hogy az abszolút katonai jellegű testület klasszikus, modern értelemben vett rendvédelmi szervezet lett.

Hozzátette, hogy a mai magyar rendőrség színvonalában teljesen kompatibilis a demokratikus világ bármely rendőrségével. 

- Akik ma idejönnek, azok a rendszerváltás után születtek, nekik sok minden csak történelem. Hatalmas előnyt jelent számukra, hogy az informatika világába születtek, s ez látszik is az általános és szakmai műveltségén.

Eddigi pályájára visszatekintve azt hangsúlyozta, hogy mindegyik beosztását kihívásnak tartotta, tartja. A bevetési alosztály vezetőjeként az 1990-es évek legelején még Vadkelet tombolt Magyarországon, minden napra jutott egy robbantás, zsarolás. Ehhez képest amikor közrendvédelmi osztályvezetővé neveztek ki (2005-ben), akkor már konszolidált időszakban éltünk.

Csizmada Gábor azon véleményének adott hangot, hogy összességében a rendőrség megítélése, bűnügyi szempontból, egyre jobb, miután tavaly sikeresen lezárták a legnagyobb felzúdulást keltő ügyeket.  Veszprém megyében soha nem éreztük, hogy a lakosság bizalma megingott volna a rendőrségben, lehet, hogy messze vagyunk Budapesttől.

Visszatérve a jelenhez: a legfontosabb feladatok egyike a megyei főkapitányságon jelenleg a létszámhelyzet rendezése lenne; egyet értünk minden állampolgárral, aki több rendőrt szeretne látni az utcán. Ezt szolgálja egyébként a Közbiztonsági Háló program, aminek keretében 15 millió forint pluszpénzt kaptunk a túlórákra.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!