Egészség és siker - A Vetési gimnázium történetének legjobb eredménye

Veszprém - Hihetetlen vehemenciával mesél, időnként csendesebben folytatja, majd újra fellobban, és lendületesen, szinte ismét átélve sorolja a történéseket

Novothny Ottó

Azt mondja, különösen azt tartja értékesnek, hogy nem hozott anyagból dolgozott, hanem kizárólag olyanok alkották a csapatot, akik a Vetési gimnáziumban kezdtek el tornászni.  Azt a csapatot egyébként, amely a torna-diákolimpia országos döntőjén az V-VI. korcsoportosok B kategóriájában aranyérmet nyert. Egyedülálló teljesítmény és valószínűleg sokáig megismételhetetlen is.

- A kilencvenes évek közepén ugyanezen a rendezvényen két ezüstéremig jutottunk, akkor a budapesti Korvin együttese volt egymás után legalább harmincszor is verhetetlen - mesélte Vesztergom János, a Vetési gimnázium testnevelője, aki korábban maga is tornázott. - Aztán az  új lökést a nyolcosztályos oktatás bevezetése adta. Motivációt éreztem arra, hogy bebizonyítsam: ha időben kapok meg gyerekeket, akkor el lehet velük jutni a csúcsra. Annak ellenére hittem ebben, hogy a tapasztalataim kedvezőtlenek voltak, hiszen sok fiatalról kiderült: az általános iskolából idekerülve bukfencezni sem tudtak, de olyan is előfordult nemegyszer, hogy a szertárból a kosárlabda helyett a röplabdát hozták ki.

Megkezdődött a közös munka, és heti két edzéssel készült a társaság, majd a végén már minden délután maradtak a gyakorlásokon.

- A legelején szóbeli szerződést kötöttünk: elmondtam, hogy mennyit kell dolgoznunk, és azt is megbeszéltük, cserébe milyen eredményt érhetünk el. A srácok tökéletes partnerek voltak, nyolcadikban a 4. helyen végeztünk. Folytattuk a felkészülést, ám az idén az elődöntőn a Korvinhoz hasonlóan legyőzhetetlennek tűnő  Nagykőröstől kikaptunk. Aztán a fináléban őket is felülmúltuk. A vezetőjük gratulált, miközben  szomorúan beismerte: fáj neki, amiért ilyen hosszú sorozatukat szakítottuk meg.

A tanár úr megjegyzi: a kollégák megtapsolták az értekezleten a győzelem hírét, amihez hasonló korábban soha nem fordult elő.

- Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a testmozgás iránti vágy a tanítványaimat elkíséri egész életében. Ráadásul szó sincs arról, hogy csak tornában jók: atlétikában is versenyeket nyertek és a házibajnokságokban is verhetetlenek. Arról nem beszélve, hogy most már tudják: ha tisztességgel megdolgozol valamiért, ha odateszed magad azért, amit elterveztél, akkor el is éred a célodat. Ezek a fiatalok sikeresek, egészségesek, és ez jelenti a legnagyobb örömöt számomra - mondta végül Vesztergom János. 

 

A Vetési csapatában az egyéni értékelés alapján Takács János Kadosa a harmadik helyen végzett, a többiek helyezése: Gabnai Sándor Gergely (5.), Szabolcsi Dávid (6.), Schneider Ádám (9.), Rencsevics Máté (12.), Nemes Gergely (13.). Szerepelt még a csapatban Kiss Levente és Bálint Kristóf. A hat szerből négyben az első, kettőben a második helyen végzett a vetésis együttes. Érdekesség, hogy a 12 csapat közül a 7. helyen a pápai Türr gimnázium végzett (felkészítő: Harangozó Zsigmond), míg a lányoknál a 10. a pápai Petőfi középiskola lett (f.: Koncz János).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!