Magyar alkotókat díjaztak az "Imagine" filmfesztiválon

Budapest - Magyar alkotók nyerték a 26. alkalommal megrendezett amszterdami "Imagine" filmfesztivál rangos díjait. Az amszterdami seregszemle Vranik Roland Adás és Sopsits Árpád A hetedik kör című magyar játékfilmeket díjazta, mindkét alkotás a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült - tájékoztatta a Magyar Filmunió az MTI-t.

MTI

A szombat esti díjátadóval véget ért filmfesztivál zsűrije Ezüst Mélies-díjjal méltatta Vranik Roland Adás című utópiáját a képernyők nélküli világról. A világhírű francia filmrendező, színész, producer, forgatókönyvíró, operatőr Georges Mélies-ről elnevezett díjat az Európai Fantasztikus Filmfesztiválok Szövetsége (EFFFF) adja ki kontinensünk legfontosabb fantasztikus film fesztiváljain.

Az amszterdami díjnak köszönhetően Vranik Roland filmje bekerült az Arany Mélies-díjra jelöltek közé, mely elismeréssel a legjobb európai fantasztikus filmet díjazzák majd októberben a spanyolországi Stiges-ben. Az Adás-t a Filmpartners gyártotta a Laokoon Film és a TV2 koprodukciójában, producere Pataki Ági és Kovács Gábor volt.

Sopsits Árpád A hetedik kör című amatőr gyerekszereplőkkel forgatott drámája a kamaszkorról, az élet és a halál különös megtapasztalásáról a neves holland szakmabeliekből álló zsűri Fekete Tulipán díját nyerte el Amszterdamban. Sopsits Árpád filmje a Hunnia Filmstúdióban készült, producere Sándor Pál volt.

Az "Imagine" fesztivál az elmúlt két évben készült fantasztikus filmek javát - több mint negyven játékfilmet és számos rövidfilmet - vonultatott fel április 14-24. között a Kriterion filmszínházban Amszterdamban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!