Usztics Mátyás: be kellett volna vonulni Szlovákiába és Ukrajnába is!

Balatonfüred - Csehszlovákia fölbomlása után, 1992-ben a magyar haderő átkelhetett volna a határon, és mivel harminc kilométeres körzetben színtiszta magyar lakosság volt, gyakorlatilag erőszakmentesen visszakerülhetett volna a Felvidék - hangzott el a Jobbik kampányzáróján.

Varga Domokos Péter

Usztics Mátyás mondta ezt április 3-án este, nagyszombaton, a Jobbik balatonfüredi kampányzáró rendezvényén. A közismert színészt, aki egyben a Magor-mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület alapítója, a Nemzeti Kamara Színház igazgatója, Kepli Lajos, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőjelöltje hívta meg, majd „tiszta tekintetű, egyenes gerincű emberként” mutatta be. A szabadidő és sportcsarnok egyik különtermében tartott rendezvényen mintegy 70-80 ember jelent meg, és hallgatta a helyi képviselőjelöltet, valamint Usztics Mátyást.

A Magyar Gárda volt főkapitánya elmondta, az elmúlt húsz évben több „történelmi lehetőség mellett mentünk el felemelt fejjel vezetőink szűk látóköre, ostobasága okán”. Ezek közé sorolta a Csehszlovákia kettéválása utáni időszakot is. Felidézte, hogy egy nappal a megszűnés előtt Vaclav Havel elnök felhívta telefonon Antall József magyar miniszterelnököt, közölte vele a hírt, és még egy mondatot, amit a korabeli sajtó elhallgatott, ez az alábbi volt: „és egyben megszűnik Trianon is”. Usztics szerint ezen a beszélgetésen jelen volt a honvédelmi államtitkár, az ötödik hadtest parancsnoka és a tatai páncélos hadosztály parancsnoka is. „Egyetlen fejbólintás kellett volna, és ők békésen átkelnek Komáromba vagy akárhova” – közölte a színművész.

Szólt arról is, hogy egy ez után az esemény után lejárt az Ukrajnával kötött kölcsönös meg nem támadási és segélynyújtási egyezményünk. Erről a szomszéd állam értesítette Antall Józsefet, „felajánlották a Kárpátalját, mert ennek a hatalmas birodalomnak erre semmi szüksége nem volt, csak nemzetközi botrányokat okozott az árvízkárosultak rendkívüli hanyag kezelése ”. Mindez az ukránok számára kényelmetlen volt, és felajánlották, hogy lemondanak Kárpátaljáról. De a hivatalos válasz az volt, hogy „Magyarországnak nincsen területi követelése Ukrajnával szemben.” Erről az eseményről Uszticsnak Kiskunhalason „egy ifjú csendőr is beszámolt”, elmondta neki, hogy „ő ott volt azon estén, több tized magával várta, hogy egyszer csak fölbúgnak majd a teherautók és megérkeznek a magyar rendfenntartó erők, és a béke jegyében átveszik Kárpátalját”. Ezt követően az ukránok, „derékig kihajolva az ablakból azt kiabálták, hogy nekik sem kelletek”.

Usztics Mátyás átértékelte Sólyom László köztársasági elnök Szlovákiából való kitiltását is, azt, hogy „jogkövető magatartása miatt nem kelt át a komáromi hídon”. Ezt az eseményt ő úgy minősítette, hogy „Sólyom László hozzájárult ahhoz, hogy leköpjenek 15 ezer magyart, mert a tótok Komárnóban kihajolva az ablakból azt kiabálták, hogy nekik sem kelletek”.

Ezt megelőzően Usztics kifejtette, nem csak a magyar történelmet, de a világtörténelmet is meghamisítják, az emberi kultúra jóval régebbi, mint ahogy azt ma tanítják. Magyarnak egyébként csak „Árpádék hazatérése óta hívnak bennünket, mert előtte szkíták voltunk. Ebből van egyébként a szittya szó is”.

A Jobbik és saját politikai programjáról Kepli Lajos beszélt. Elmondta, ma „nagyrészt nemzeti érzelmű, igaz magyar emberek, választópolgárok ezrei hevesen kardoskodnak valamiféle nemzetiszínű szalaggal átkötött, kétharmados narancsuralmi rendszer megvalósulásáért”. Szerinte fel kellene már ébredni, és észrevenni, hogy a Fidesz egy liberális párt, húsz évvel ezelőtt a parlamentben még a pápalátogatás és trianoni megemlékezés ellen tüntetett. Nem másik párt a mostani, hiszen ugyanazok a vezetői húsz éve – érvelt a szónok.

Beszédében felvázolta a Jobbik lapunkban már többször bemutatott gazdasági és szociális programját, többek között azt is, hogyan lépne föl pártja a „megélhetési gyerekgyártás” ellen. Hozzátette, hogy „akinek esetleg ez az új rendszer nem tetszik, vagy továbbra is a bűnöző életmódot választja, az majd az általunk felállított csendőrség és a rendőrség segítségével mehet valamelyik önellátó börtönünkbe”.

Kepli Lajos szólt a helyi elképzeléseiről. Megszűntetné a Balaton kiárusítását, radikálisan fellépne az orvhalászok ellen, a wellness-hotelok fejlesztése helyett a fizetővendég szolgáltatásra helyezné ismét a hangsúlyt, hogy az idegenforgalom bevételéből az itt élők is részesüljenek. „Az szeretném, ha elhozhatnánk önöknek a szebb jövőt, fejezzük be együtt a rendszerváltást” – zárta előadását a 2. számú választókerület jobbikos országgyűlési képviselőjelöltje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!