Balatoni előszezon: vannak-e még tartalékok?

Megyei körkép - Túl a pünkösdön felemásan alakul a balatoni előszezon. A konferenciaturizmus erősödni látszik, sok a bicajos és a program is, de egyelőre még mindig az időjárás diktálja az iramot.

Kiss Nikolett

Azt azért nem lehet mondani, hogy nincs még javítanivaló, de az biztos, hogy egyre inkább nem csak üres frázis a balatoni szezonhosszabbítás.

Rengeteg a program már tavasszal is, bortúrák, főzőversenyek, fesztiválok csábítják a vendégeket a Balatonhoz szerte a tó körül, de lehet golfozni, lovagolni, hajókázni, túrázni, bicajozni vagy egy wellness szállodában testet-lelket ápolni.

A települések, a szolgáltatások fejlődnek, ám a balatoni idegenforgalomnak továbbra is fontos meghatározója az időjárás. Amely nem túl kegyes mostanság. Strandolni az idén szinte még nem lehetett, viszont a vihar sok helyütt megtépázta a fákat, így fürdőzés helyett romeltakarítás folyik. 

Wunderschön, azaz csodaszép - mondják a Németországból érkezett lányok, akik a kékes-zöldes színű vizet és a fehér vitorlákat bámulva épp a tihanyi apátság kőfalán lógatják a lábukat, amikor megszólítom őket.

Egyöntetűen kijelentik: őket nem zavarja az előszezon, sőt. Béke van, nyugalom. A szimpatikus, mosolygós fiatal hölgyekkel beszélgetésbe elegyedve megtudom: már két hete tartózkodnak Magyarországon, jártak Budapesten, Pécsett és Szegeden is, a magyar tengernél pedig öt napot töltenek. Nem kérdés, ez a kedvencük, mert itt végre jó idő van - mesélik mosolyogva, miközben az arcukat a napba tartják.  

A bázisuk Füred, a Koczor-pincészet, úgyhogy rögtön rá is tértünk a borokra, amely kapcsán szintén a szuperlatívuszok kerülnek elő. Mesélik még, hogy bicajoztak is, Füredtől egészen a Hegyes-tűig, nagyon szép volt, meg persze fárasztó is, de megérte, s hozzáfűzték még: igazán kellemes dolog a magyar tenger partján kerekezni.

A mai hazaút előtt még hajókázás szerepel a programjukban, én meg örömmel állapítom meg, hogy spontán szerzett alanyaim tipikus példái annak, milyen sokszínűen lehet eltölteni a balatoni napokat, már ha valaki igazán akarja. Bor (mámor), bicaj, kirándulás és hajókázás  színes, változatos időtöltés, amelyhez a lányok szerencséjére még a napsütés is asszisztált.

Sajnos nincs ez mindig így, a Balatoni Hajózási Társaság a tavalyinál gyengébb előszezont produkált, amelynek egyértelműen az általában hétvégékre bekövetkező viharos-esős időjárás az oka.

- A hagyományoknak megfelelően húsvétkor elindultak a balatoni hajók, de túl sok pozitívumot nem tudok ezzel kapcsolatban mondani, mert az időjárás miatt rengeteg szabadtéri program maradt el - mondta el kérdésünkre Kovács Miklós központi állomásfőnök.

- Egyelőre nagy az elmaradás a tavalyi előszezonhoz képest, hisz a jég miatt a kompközlekedés is szünetelt legalább egy hónapig, a múlt heti viharokban pedig a komp- és a személyhajózás is állt három napig - tette hozzá. A pünkösdi hosszú hétvégén végre több volt a vendég, úgyhogy szépített az eddigi eredményeken.

- Az előző évekhez képest jól indult a húsvét, de a rossz idő kisöpörte a vendégeket - mesélte Huszár Zoltánné is. Az örvényesi Huszár vendéglő vezetője szerint is meghatározó az időjárás: ha kisüt a nap, azonnal megtelik a terasz - mondta. 

- Tavaly szerencsére nem volt számottevő visszaesés. Most nem vagyok annyira optimista, de azért nagyon bízom benne, hogy jól alakul ez a nyár is. Biztató, hogy a tavaly megváltott üdülési csekkek még forgalomban vannak, s talán a magas euró is azt eredményezi, hogy a hazaiak nem mennek majd külföldre - mondta.

- A tavalyinál erősebb konferenciaszezon miatt érezhető egy kis élénkülés - véli Szíjártó Csaba. A kenesei Hotel Marina Port vezetője is megerősíti a többieket: az elmúlt hetek megmutatták, hogy a Balaton időjárásfüggő. Ennek ellenére a szállodai szakember optimista, hisz az előrejelzések kedvezőbbek, ám ehhez kell a jó időjárás is. 

- A németek száma kissé visszaesett, ám remélhetőleg a hazaiak pótolják ezt a kiesést. Hatással lesz még a bevételeinkre az euró árfolyama is, hisz a vendégek harminc százaléka a közös európai fizetőeszközzel egyenlíti ki a számláját - mondta. A tiszta képhez hozzátartozik az is, hogy miközben a forgalom nőtt, az árak a verseny következtében lefelé mentek. 

A múlt évi - igen kimagasló - eredményeknek megfelelően alakult az előidény az Interhome házaiban.

Szántó Tibor, a magyarországi iroda vezetője elmondta: a tó körül mintegy 240 nyaralóházat kínálnak a vendégeiknek, s az idén darabszámban és kategóriában is többet tudnak nyújtani a magyar tengerhez érkező vendégeknek, akik többnyire a közép- és felső kategóriás nyaralókat keresik. 

- A tavalyinál ugyan tíz százalékkal kevesebb a foglalás eddig a nyárra, de nagyobb az érték, ami azt jelenti, hogy hosszabb időre foglalnak a vendégek, illetve jobb minőségű ingatlanokat keresnek. A fő küldő ország továbbra is Németország, de  jó a lengyel, a cseh és a francia piac is, az előszezonban pedig finn és angol vendégek érkeztek a tóhoz - összegezte az eddigi tapasztalatait Szántó Tibor.

Egyre többen kerekeznek

* A szezont hosszabbító igényekkel összhangban tavasszal és ősszel rengetegen bicikliznek a Balatonnál. 
 
* Évről évre 15-18 százalékkal többen használják a balatoni kerékpárutat.
 
* A Balatoni Kerékpáros Turisztikai Szövetség szerint szükség lenne még több szervizre, a kerékpárosbarát szolgáltatások számának növekedésére, információs táblákra, állapotfelmérésre.
 

Hosszú sorban kígyóztak-kerekeztek végig Tihany felé a kora nyári napsütésben.

A víz kék, az ég kék, a növényzet tobzódott a zöldben  akár giccses is lehetett volna, ha nem tudnám: ez igazi.   

Én csak irigykedtem a kocsiból, mert csütörtök délelőtt igencsak munkaidőben haladtam a tóparton az úti célom felé.

Irigykedtem, s egyben örültem is, mint mindig, amikor látom, hogy megtelik a part.

Teraszon ücsörgőkkel, fagyizókkal, bicajosokkal, fesztiválozókkal, bortúrán élvezkedőkkel, buszos japán turistákkal, vitorlázókkal, kirándulókkal. 

Tudom, van még mit javítani a szolgáltatásokon: remélem, erő és pénz is lesz hozzá.    

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!